Orban îl apără pe Iohannis: Nu o să mă vedeţi că dau cu piatra în domnul preşedinte

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, sare în apărarea şefului statului Klaus Iohannis, care a stârnit ample controverse în spaţiul public în urma deciziei sale de a accepta rapid propunerea PSD pentru funcţia de premier.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a avut raţiuni probabil suficient de serioase pentru a o desemna pe Viorica Dăncilă în funcţia de premier, a opinat joi, la Europa FM, liderul PNL Ludovic Orban.

"Nu pot să spun că m-a surprins, a fost o decizie care a transpărut din declaraţia pe care a dat-o preşedintele în momentul în care a desemnat premierul interimar în persoana ministrului Apărării, Fifor, pentru că a spus că îşi doreşte învestirea cât mai rapidă a unui Guvern. Este o decizie care nu coincide cu poziţia PNL, este o decizie care probabil are în spate nişte raţiuni pe care eu nu am putut poate să le văd, să le înţeleg. Preşedintele a avut raţiuni probabil suficient de serioase, în primul rând este vorba de Constituţie şi este vorba de o aritmetică parlamentară care există astăzi.

Nu pot să îl acuz pe preşedinte că a respectat votul democratic exprimat de cetăţeni. Există o majoritate parlamentară certă, demonstrată prin semnături. Preşedintele a avut de ales între două rele, a desemna premierul repede şi a stinge această criză guvernamentală ca să nu se transforme într-o criză politică şi varianta de a adânci criza politică, pentru că nedesemnarea premierului propus de majoritate ar fi dus la nişte acţiuni disperate ale majorităţii guvernamentale, care e posibil să fi atacat la Curtea Constituţională, să invoce conflictul între puterile statului şi să determine o decizie a Curţii care să întărească decizia anterioară care să îl oblige pe preşedinte să desemneze premierul dintr-o majoritate parlamentară certă. Putea fi suspendat", a declarat Orban.

Liderul PNL a subliniat că nu s-a schimbat nimic în relaţia cu preşedintele în urma acestei decizii.

"Nu o să mă vedeţi că dau cu piatra în domnul preşedinte, chiar dacă am avut un punct de vedere diferit în abordarea acestei crize guvernamentale provocate de PSD. Răspunderea pentru criza guvernamentală şi în general pentru proasta guvernare este exclusiv a partidelor de guvernământ PSD-ALDE. Susţinerea preşedintelui Iohannis pentru un al doilea mandat este o rezoluţie care a fost parte din moţiunea mea. Noi nu putem să schimbăm acum o decizie a Congresului pentru că, într-adevăr, preşedintele a acţionat oarecum diferit faţă de ceea ce ne-am fi dorit noi. Şi eu în sinea mea am fost afectat, dar nu trebuie să reacţionăm sentimental, emoţional", a afirmat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne