Oraşe care ar putea să nu mai existe în anul 2100

Ciudad de México.
Ciudad de México. (Captură Foto)

Câteva oraşe minunate ale Terrei ar putea să dispară într-un viitor nu prea îndepărtat, cu toate că oamenii de ştiinţă încearcă să găsească miracole pentru a împiedica acest lucru. Inundate, pustiite de cutremure… trebuie să vezi aceste locuri deosebite, ameninţate cu dispariţia, înainte de a fi prea târziu.

Ciudad de Mexico, capitala Mexicului. În fiecare an, acest oraş se afundă cu 10 cm, ceea ce poate fi imperceptibil la prima vedere, dar în ultimii 10 ani surparea a ajuns şi la 1 m, cu toate că pe tot parcursul secolului trecut a fost de 10 metri. Solul cedează din cauza exploatării stratului acvifer (primul orizont saturat cu apă întâlnit sub suprafaţa terenului). Catedrala din oraş a coborât cu 12,5 m în 100 de ani, iar în unele zone ale oraşului există şi surpări de 40 cm anual.

Care sunt cauzele? Principala este exploatarea stratului acvifer. Solul din Ciudad de Mexico este compus din montmorilonit (alumosilicat natural de magneziu, aluminiu şi fier, din grupa mineralelor argiloase), care se măreşte cu apa şi se contractă în lipsa acesteia. 72% din consumul de apă se extrage din aceste acvifere subterane şi doar jumătate se recuperează din nou datorită ploilor, ce nu ajung să penetreze straturile subterane pentru că structura dezvoltată de constructori (edificii, blocuri, parcuri etc.) creează impermeabilitate.

René Chavez Segura, cercetător la Institutul de Geofizică, afirma: Este necesar să se restabilească suprafeţele urbane ţinând cont de actuala condiţie a subsolului. Dacă nu se face astfel, oraşul se afundă cu 20 m. Mai mult, situaţia va fi ireversibilă.

Oraşele se nasc, se dezvoltă şi într-o zi dispar. Cauzele surpărilor urbane sunt diverse. În Rusia avem, de exemplu, Cernobîl, care a ajuns să fie abandonat, dezolant, după catastrofele nucleare ce au avut loc acolo şi l-au făcut din păcate celebru.

În SUA sunt localităţi ca Woolf Landing în New Jersey şi La Cresta în Florida, care se depopulează după explozia imobiliară. Putem spune că sunt multe oraşe care se vor transforma în oraşe fantomă într-un viitor nu prea îndepărtat.

Pe lista oraşelor care ar putea să dispară de pe hartă, întrucât deţin toate elementele pentru a se transforma într-o simplă amintire în următorii 80 de ani, se află locuri frumoase, emblematice precum: Veneţia, care se afundă cu 4 mm pe an, Neapole şi Detroit, împreună cu altele oraşe exotice şi cu aromă legendară ca Tombuctu din Mali şi Ivanovo din Rusia.

Diferiţi cercetători analizează cauzele dispariţiei acestor oraşe într-un viitor nu prea îndepărtat, ei ajungând la concluzia că sunt diferiţi factori: de la catastrofe naturale la încălzirea globală, dar, mai ales, emigrarea locuitorilor provocată de crizele economice, sau mai bine zis fluctuaţia de pe piaţa economică ce afectează nivelul de trai al oamenilor în secolul al XXI-lea. În alte cazuri încă ar mai fi timp.

Pe lista oraşelor ameninţate de dispariţie se mai află: San Francisco din SUA (din cauza cutremurelor); în R.D.Congo frumoasa vale Nyiragongo va dispărea din cauza erupţiilor vulcanice; Bangkok, capitala Tailandei, este în pericol deoarece nivelul mării creşte galopant; Detroit din SUA, care se depopulează, va deveni o fantomă.

Planeta noastră este într-o permanentă mişcare, nimic nu rămâne static. Se schimbă continente, ecosisteme, flora, fauna, clima, totul este în continuă schimbare. Aşadar, nu este ciudat faptul că se schimbă şi oraşele. Viaţa socială este concentrată în mai multe nuclee dispersate, dar de multe ori, interconectate, ce depind unele de altele, este ceva relativ nou în Istoria Umanităţii.

Schimbările climatice, lipsa de planificare urbană şi suprapopulaţia în anumite oraşe, sunt situaţii ce provoacă grave probleme sociale şi politice, economice, ambientale şi chiar psihologice locuitorilor săi.

Cercetătorii avertizează că multe oraşe importante ale lumii vor dispărea în următorii 100 de ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură