Parlamentul kosovar ratifică un acord privind frontiera în ciuda gazelor lacrimogene ale opoziţiei

Gaze lacrimogene lansate de opoziţie în Parlamentul kosovar, 21 martie 2018.
Gaze lacrimogene lansate de opoziţie în Parlamentul kosovar, 21 martie 2018. (Armend Nimani/AFP/Getty Images)

UPDATE: Parlamentul kosovar a aprobat în cele din urmă acordul cu Muntenegru, în ciuda faptului ca opozitia a lansat gaze lacrimogene pentru a opri votul.

Parlamentarii au votat cu 80 de voturi pentru şi 11 împotrivă, astfel asigurând adoptarea acordului cu un suport minim de două treimi în Parlamentul cu 120 de locuri.

* * *

Opoziţia din Kosovo a lansat gaze lacrimogene în timpul unei sesiuni a Parlamentului pentru a întrerupe un vot privind un acord de frontieră cu Muntenegru.

Parlamentarii din partidul de opoziţie Vetevendosje (Mişcarea pentru Autodeterminare), au lansat miercuri gaze lacrimogene în sala unde urma sa aibă loc votul privind acordul de demarcaţie din 2015. Deputaţii au fost evacuaţi din clădirea Adunării.

Uniunea Europeană a condiţionat posibila aderare a Kosovo la Schengen de acceptarea unui acord de demarcaţie încheiat cu Muntenegru şi de îmbunătăţirea relaţiilor cu Serbia, care încă nu a recunoscut Kosovo, un fost teritoriu al său, ca stat independent.

Muntenegru recunoaşte independenţa Kosovo obţinută în 2008 şi acceptă acordul de demarcaţie. Totuşi, partidele de opoziţie din Kosovo au respins acordul din 2015, susţinând că ratificarea acestuia va face ca ţara lor să piardă o parte din teritoriu. Experţi internaţionali au respins această temere.

În ultimii trei ani, Vetevendosje a folosit gaze lacrimogene şi tactici similare în Parlamentul cu 120 de locuri pentru a opri ratificarea acordului.

Deputatul din opoziţie Albulena Haxhiu a afirmat miercuri că opoziţia este determinată să oprească Parlamentul să ratifice acel acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe