Opinii: Nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia va transforma Moldova în Belarus sau Coreea de Nord

Comisia de la Veneţia a publicat raportul său care arată clar că deşi ţine de prerogativa suverană a ţării, schimbarea sistemului electoral în Moldova nu este recomandabilă în acest moment. „Dacă acest sistem electoral va fi schimbat, se face un pas spre un regim banditesc”, consideră Oazu Nantoi.
Protest la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral
Protest la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral (The Epoch Times România)

După publicarea de luni a raportului Comisiei de la Veneţia, toate discuţiile s-au concentrat în jurul lui, însă comentatorul politic, Oazu Nantoi subliniază că nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia pentru a ne da seama că suntem cetăţenii unui stat captiv, iar cei care ţin statul în stare de captivitate se tem de alegeri, deoarece sistemul proporţional actual, cu toate deficienţele care îi sunt proprii, presupune identificarea partidului cu liderul.

„Dl Plahotniuc este liderul Partidului Democrat, anti-rating-ul căruia sparge tavanul, iar pentru a camufla eşecul la apropiatele alegeri parlamentare, pentru a nu ajunge într-o situaţie similară cu cea de la prezidenţiale când l-au retras pe Marian Lupu din cursa electorală, la parlamentare fiind chiar imposibil acest lucru, fiind nevoie să se meargă până la capăt, se trişează, se încearcă schimbarea sistemului electoral”, a specificat directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

Înainte de a vorbi despre recomandările Comisiei de la Veneţia, Nantoi a ţinut să amintească de studiul făcut de patru ONG-uri din Republica Moldova prin care se demonstrează că „noi trăim într-un stat captiv”. Mai mult decât atât, analistul politic consideră că autorii proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral nu-şi doresc decât menţinerea în continuare a statului în captivitate.

Este adevărat, Comisia de la Veneţia ne-a prezentat doar avizul, care nu este decizia unei instanţe de judecată, ci doar recomandări care „dacă nu vor fi respectate, Moldova ar putea deveni Belarus sau Coreea de Nord”.

„Dacă acest proces nu va fi oprit de către societate, cetăţeni, în parteneriat cu cei care înţeleg ce se întâmplă în Republica Moldova şi nu doresc ca RM să deraieze de pe calea democratică, noi vom face un pas ireversibil pentru generaţia următoare spre un regim banditesc autoritar. Noi trăim într-o societare în care se impune atmosfera de frică şi de supunere docilă. Dacă acest sistem electoral va fi schimbat, se face un pas spre un regim banditesc.

Pe plan extern vom fi izolaţi şi „Adio Moldova”. Uniunea Europeană nu este obligată să ne întreţină pe noi. Va fi cortina de fier de-a lungul Prutului, România va deveni şi mai importantă când soldatul rus va fi pe malul stâng al Prutului, şi atât, nu va veni avionul lui George Washington pe râul Bâc să ne facă democraţie”, a conchis Nantoi.

Cu o opinie pe contul său de Facebook vine şi fostul premier moldovean, Ion Sturza, potrivit cărui „opinia comună a Comisiei de la Veneţia, OSCE/ODIHR din 19 iunie 2017, autorizată pe baza comentariilor lui Richard Barrett, Eirik Holmoyvik, Oliver Kask şi Tatyana Hilsher Bogussevich, scrie negru pe alb că în lumina îngrijorărilor şi în vederea lipsei de consensus în această chestiune polarizatoare, asemenea schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a ţării, nu este recomandabilă în acest moment”.

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu scrie pe pagina sa de socializare că decizia finală a Comisiei de la Veneţia ar fi cu mult mai dură decât se aşteptau autorităţile moldovene. „Aceasta nu lasă spaţiu de manevră guvernării care invocă principiul ”dreptului suveran”. În opinia Comisiei, în contextul actual nimic nu justifică schimbarea sistemului electoral. Ignorarea acestei decizii nu înseamnă altceva decât deturnarea făţişă a parcursului european al Republicii Moldova”, a comentat Sandu.

„O palmă grea dată de forurile europene unei guvernări mafiote, cleptocrate, de tip Ianukovici, care ne face ţara de ruşine, nesocotind statutul Republicii Moldova de parte a Acordului de Asociere şi de membru al Consiliului Europei, ce ne obligă să respectăm recomandările Comisiei de la Veneţia, angajamentele asumate prin Acordul de Asociere şi să-l implementăm, nu să-l fluturăm retoric”, a specificat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

De menţionat că Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoscut că experţii Comisiei de la Veneţia nu recomandă schimbarea sistemului electoral acum, întrucât nu există consens larg în societate pe acest subiect, dar chiar şi aşa, acesta a precizat că proiectul oricum va fi votat în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe