Operaţiunea "Desfiinţarea Academiei lui Oprea", jocuri de culise şi negocieri între Dragnea şi Maior

Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale este "jucăria" de suflet a fostului şef SRI, George Maior, este vulnerabilitatea lui, iar liderul PSD Liviu Dragnea ştie acest lucru şi acţionează în consecinţă, a opinat jurnalista Emilia Şercan, în contextul în care Senatul a votat desfiinţarea controversatei instituţii.
Emilia Sercan
Emilia Sercan (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), votată în plenul Senatului, ascunde o serie de jocuri de culise şi negocieri care se duc între preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi fostul şef SRI George Maior, a atras atenţia marţi, pe pagina sa de socializare, jurnalista Emilia Şercan.

"Miza este tăcerea lui Maior, iar votul de ieri din Senat este doar o pisică pe care Dragnea i-o arată acestuia, iar ceea ce se vede public maschează şantajul şi negocierile din subteranele statului. Aseară ar fi trebuit să deschid o sticlă de şampanie de bucurie că se desfiinţează ASSN. Nu este nimic de sărbătorit, însă", a declarat Emilia Şercan.

Jurnalista a explicat cronologic de ce nu e nimic de sărbătorit:

- În luna ianuarie, Guvernul Mihai Tudose trimite la Senat, acolo unde Traian Băsescu a depus proiectul pentru desfiinţarea ASSN, un raport negativ. Guvernul nu dorea şi nu aproba desfiinţarea Academiei înfiinţate de Maior şi Oprea.

- Pe 1 februarie, Claudiu Manda, şeful Comisiei de control a SRI se întâlneşte cu George Maior, o întâlnire informală în care discută şi chiar negociază data viitoarei audieri a lui George Maior în Comisia SRI.

- Imediat după întâlnirea Maior-Manda, Liviu Dragnea s-a arătat deranjat că Manda a discutat neoficial cu Maior şi declara: "Nu am înţeles de ce domnul Maior a fost în ţară şi nu a vrut să vină la comisie".

- Pe 6 februarie are loc prima şedinţă a Comisiei de Apărare din Senat în care se votează pentru desfiinţarea ASSN. Este primul semnal pe care Dragnea i-l transmite lui Maior.

- Urmează Comisia de Învăţământ, unde se votează împotriva desfiinţării ASSN, semn că mai e loc de negociere.

- Pe 27 februarie, Maior este audiat în Comisia de control a SRI şi spunea că Dragnea mergea şi el la chefurile SRI şi confirma episodul cu porcul. Dragnea ia foc. Dragnea, vârful de lance a luptei cu "statul paralel", este arătat ca parte a "statului paralel".

- Pe 28 februarie, Dragnea declara public: "Domnul George Maior a ascuns foarte multe lucruri ieri (la audieri) din păcate. Cred că n-a făcut bine". Săgeţile lui Dragnea la adresa lui Maior au continuat şi după această declaraţie.

- Pe 6 martie, Florian Coldea trebuia să fie audiat la Comisia de control a SRI. Manda anunţa că Coldea e răcit, Coldea declara într-un ziar că nu e răcit ci că nu s-a dorit audierea lui. Audierea lui Coldea se amână pentru 13 martie, adică azi. Coldea este fostul subordonat al lui Maior, partener de vacanţe şi chermeze şi fost membru în ASSN.

- Pe 7 martie, Comisia de Apărare din Senat face public raportul pentru desfiinţarea ASSN. Tot pe 7 martie, Comisia de Învăţământ face şi ea public raportul pentru desfiinţarea ASSN, deşi în februarie votul fusese împotrivă.

- Cu rapoartele favorabile de miercurea trecută, era clar că proiectul de lege pentru desfiinţare avea să fie pus pe ordinea de zi de luni, 12 martie.

- În weekend-ul abia încheiat, Vasile Dâncu, membru în ASSN şi bunul prieten al lui George Maior, se urcă în avion şi pleacă la Washington. Prietenia celor doi este de notorietate. La fel e de notorietate şi prezenţa lui Dâncu la chermezele SRI sau în vacanţele lui Maior cu Coldea şi Sebastian Ghiţă. Cel mai probabil Dâncu este mesagerul şi cel care va mijloci negocierile între Dragnea şi Maior.

"Ce înţeleg eu din toată acestea succesiune de fapte? Că Liviu Dragnea negociază cu George Maior desfiinţarea ASSN. În acest moment, ASSN nu este desfiinţată de facto. Ieri a fost etapa Senatului, însă urmează Camera Deputaţilor care este cameră decizională. De câte ori nu am văzut legi pentru care s-a votat total diferit?", a precizat Emilia Şercan.

Jurnalista a adăugat şi "puţin context":

"George Maior este cel care şi-a dorit înfiinţarea ASSN astfel încât după ce nu mai avea să fie şeful SRI să aibă o poziţie publică care să îl legitimeze. La două zile după ce şi-a dat demisia din funcţia de director al SRI a devenit preşedintele ASSN. După ce a fost numit ambasador în SUA, s-a suspendat din funcţia de preşedinte al ASSN şi l-a lăsat în locul lui pe Remus Pricopie. Sunt trei ani de atunci, iar la ASSN nu s-au organizat alegeri şi nici nu au de gând să o facă. Pricopie îi ţine locul cald lui Maior.

ASSN este "jucăria" de suflet a lui Maior. A investit prea multă energie să o creeze, să primească bani de la stat, să-şi numească prietenii şi fidelii academicieni ca să renunţe aşa de uşor la ea. Este vulnerabilitatea lui, iar Dragnea ştie. Maior vrea în continuare ASSN, Dragnea vrea tăcerea lui Maior şi, de ce nu, a lui Coldea, care urmează să fie audiat azi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne