OPEC cere Washingtonului să îşi reducă producţia de petrol de şist

(Getty Images)

În timp ce OPEC a prezentat o faţadă optimistă în ultimele câteva luni, repetând cu fiecare ocazie că piaţa globală a petrolului se “reechilibrează” şi cererea este în creştere, cartelul petrolier a făcut ieri o eroare neobişnuită, punând în discuţie un tabu: producţia americană de petrol de şist.

Marţi, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a cerut producătorilor americani de petrol de şist să ajute la reducerea ofertei globale de petrol, avertizând că anul viitor ar putea fi necesară luarea de măsuri extraordinare pentru a susţine piaţa "reechilibrată" pe termen mediu înspre lung. Acest lucru este ciudat deoarece în toate celelalte discursuri publice susţinute de membrii OPEC s-a evidenţiat exact contrariul şi anume că piaţa se află deja într-o stare de “reechilibrare sănătoasă” şi ... că reducerea producţiei petroliere, care ar fi trebuit să dureze până în luna iunie a acestui an, ar putea fi acum extinsă dincolo de luna martie a anului următor.

“Cerem prietenilor noştri, în bazinele de petrol de şist din America de Nord, să accepte această responsabilitate comună cu toată seriozitatea pe care o merită, fiind una dintre principalele lecţii învăţate de pe urma ciclului actual unic condus de ofertă”, a declarat Barkindo, fiind citat de Reuters, în timpul unui discurs susţinut la Forumul Indian pentru Energie, organizat de CERAWeek în New Delhi.

“În prezent, noi (OPEC şi producătorii americani independenţi) am convenit să avem o responsabilitate comună în ceea ce priveşte menţinerea stabilităţii deoarece nici ei nu sunt izolaţi de impactul acestei crize”, a afirmat Barkindo, făcând referire la prăbuşirea preţurilor la petrol, ce a determinat OPEC să accepte la sfârşitul anului trecut implementarea reducerii producţiei.

Nu este clar cât de mult vor auzi producătorii de petrol de şist acest “apel” lansat de independenţii care nu produc petrol de şist: în esenţă, este vorba de lichiditate şi fluxul monetar, şi petrolul de şist nu are nicio problemă în a obţine finanţări datorită unei bule masive a obligaţiunilor, ceea ce îi permite să îşi menţină bilanţul contabil plin cu numerar – chiar dacă fluxul monetar din operaţiuni abia dacă este pozitiv.

Prin urmare, tot ceea ce face petrolul de şist este să confişte partea de piaţă a acelor producători OPEC cărora preţul mic al barilului le interzice să cheltuie mai mult pentru a acoperi cererea, un lucru pe care piaţa generoasă americană de obligaţiuni junk va permite producătorilor de petrol de şist sa îl facă pe termen nelimitat sau, cel puţin, până la următoarea prăbuşire masivă a preţurilor la petrol.

Dinamica acesta este de fapt responsabilă şi pentru faptul că, în timp ce OPEC şi alţi câţiva producători (inclusiv Rusia) au redus producţia în acest an pentru a susţine creşterea preţurilor, producţia americană a crescut cu aproape 10% în acest an. De asemenea, producţia de petrol de şist a depăşit niveluri ridicate istorice şi ajunge la noi recorduri.

Barkindo a precizat că speră ca noii producători, nu doar cei de petrol de şist din SUA, se vor alătura reducerii producţiei.

Între timp, OPEC continuă şarada. Luni, Arabia Saudită a redus producţia de ţiţei programată pentru luna noiembrie cu 560.000 de barili pe zi, în conformitate cu angajamentul Regatului faţă de acordul privind reducerea ofertei globale de petrol.

Totuşi, dezvăluind că toate acele afirmaţii sunt doar vorbe goale, Barkindo a declarat că OPEC şi alţi producători de petrol ar putea fi nevoiţi să adopte unele “măsuri extraordinare” în 2018 pentru a reechilibra piaţa petrolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie