OPCW găseşte clor în Siria. SUA cere o rezoluţie la ONU. Rusia o blochează

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Departamentul de Stat american a învinuit Rusia, într-o declaraţie publicată joi, că a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca relansarea unei anchete a ONU în Siria după ce investigaţia desfăşurată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) ar fi descoperit recipiente cu clorină în oraşul Douma.

Misiunea OPCW nu a fost aceea de a atribui atacul din Douma, ci doar de a cerceta natura substanţelor prezente în teren. Amănuntul este extrem de semnificativ deoarece ilustrează dimensiunea impasului în care se găseşte dosarul presupusului atac cu substanţe toxice de luptă care ar fi avut loc în suburbia Damascului.

“Misiunea OPCW de găsire de dovezi nu atribuie responsabilitatea pentru un atac. Din păcate, Rusia s-a opus reînnoirii Mecanismului Comun de Investigaţie – care a fost singurul organism imparţial şi independent cu mandatul de a atribui responsabilitatea – de cinci ori în Consiliul de Securitate al ONU”, a precizat declaraţia Departamentului de Stat.

Câteva organizaţii media şi ţările occidentale au acuzat Damascul că a folosit arme chimice în oraşul sirian Douma în 7 aprilie. Guvernul sirian şi Rusia au respins acuzaţiile, afirmând că atacul a fost orchestrat de militanţi locali şi organizaţia nonguvernamentală Căştile Albe, cunoscută pentru afiliaţia sa anti-Assad şi care primeşte donaţii de la agenţii guvernamentale din SUA şi Marea Britanie. Guvernul sirian a invitat de asemenea experţii OPCW să investigheze rapoartele.

Anterior, reprezentanţii ruşi ai Centrului pentru Reconciliere Siriană au inspectat locaţia presupusului atac chimic şi au discutat cu doctorii locali, care au afirmat că nu au primit persoane cu simptome specifice otrăvirii cu substanţe chimice.

Cu toate acestea, SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat zeci de rachete împotriva Siriei ca răspuns la presupusul atac chimic, în pofida lipsei de dovezi. Atacul a fost lansat în 14 aprilie, aceeaşi zi în care misiunea OPCW urma să viziteze locul atacului - ridicând suspiciuni cu privire la valoarea de adevăr a învinuirilor aduse de Occident lui Assad.