ONU cere investigarea Israelului pentru ofensiva din Gaza

Foc de artilerie din partea armatei Israeliene lângă Fâşia Gaza, 25 iulie 2014
Foc de artilerie din partea armatei Israeliene lângă Fâşia Gaza, 25 iulie 2014 (Ilia Yefimovich/Getty Images)

În timp ce Hamas continuă să atace oraşele israeliene cu rachete iar armata israeliană desfăşoară o operaţiune brutală în Fâşia Gaza, statele membre ONU au cerut lansarea unei investigaţii asupra intervenţiei militare israeliene în Gaza, care s-a soldat cu un număr foarte mare de victime în rândul civililor.

Consiliul pentru Drepturile Omului a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie, miercuri, cerând o investigaţie internaţională cu privire la abuzurile comise de Israel în timpul operaţiunii din Gaza.

Întrunirea a fost convocată la cererea Egiptului, Pakistanului şi a Palestinei, care a primit drept de observator la ONU.

În timpul întrunirii, statele membre au ”condamnat în cei mai puternici termeni posibili” operaţiunea militară a Israelului şi au aprobat o rezoluţie cerând o ”încetarea imediată a asalturilor militare israeliene în teritoriul palestinian ocupat”.

Din 47 de ţări, 17 s-au abţinut şi 29 au votat în favoarea rezoluţiei. Numai Statele Unite au votat împotriva ei.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a declarat deranjat de vot, numindu-l o ”parodie”. Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a sugerat că ONU a înţeles lucrurile greşit.

”Decât să investigheze Hamas, care comite o crimă dublă de război, trăgând rachete spre civilii israelieni în timp ce se ascunde în spatele civililor palestinieni, UNHRC cere o investigaţie asupra Israelului, care a depus eforturi nemăsurate pentru a-i păstra pe civilii palestinieni în afara răului”, a notat Netanyahu.

Cu toate acestea, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a susţinut că ”există o mare posibilitate ca legea internaţională să fi fost încălcată, într-o manieră care ar putea reprezenta o crimă de război”, făcând referire la atacurile aeriene şi la bombardarea spitalelor şi şcolilor în timpul operaţiunii militare a Israelului.

Pillay a mai condamnat Hamas pentru ”atacuri fără discernământ asupra Israelului” dar nu a aprofundat acuzaţiile Israelului potrivit cărora Hamas-ul ascunde intenţionat rachete în zonele populate.

Pe parcursul dezbaterilor UNSC, majoritatea statelor au condamnat acţiunile Israelului şi au cerut încetarea imediată a focului şi dezamorsarea conflictului. Într-un gest de disperare, ambasadorul palestinian, Riyad Mansour, a scos mai multe fotografii cu palestinieni răniţi şi decedaţi spunând că ”Nu suntem doar numere, suntem fiinţe umane”.

Acuzele comunităţii internaţionale asupra strategiei militare a Israelului pare să se înrăutăţească treptat. Joi dimineaţă, o şcoală folosită pe post de refugiu de ONU, care adăpostea mai mulţi civili, a fost atacată, provocând zeci de victime, inclusiv copii şi personal ONU.

Israelul susţine că a încercat să evacueze clădirea dar Hamas a refuzat, deoarece ar căuta să se folosească de civili drept scuturi umane.

Pe de altă parte purtătorul de cuvânt al UNRWA, Chris Guiness, a acuzat dur Israelul, declarînd că UNRWA a încercat să coordoneze un armistiţiu temporar pentru evacuarea din şcoală a civililor dar cererea nu i-a fost aprobată.

Forţele Armatei Israeliene au negat acest fapt, potrivit mass mediei de stat israeliană.

După incident, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat, în timpul unei conferinţe cu secretarul american de Stat, că ambele tabere trebuie să înceteze lupta şi să înceapă dialogul.

”Le transmit părţilor – atât israelienilor, organizaţiei Hamas şi palestinienilor – că este moral greşit să-ţi omori proprii oameni. Întreaga lume a urmărit, urmăreşte, cu mare îngrijorare. Trebuie să încetaţi lupta, şi să începeţi dialogul. Orice nemulţumiri aţi avea, este greşit. De ce continuaţi să omorâţi oameni ? Există multe alte modalităţi de a rezolva asta fără să vă omorâţi reciproc”.