ONG-uri din RM: Atragerea investiţiilor nu se obţine prin absolvirea de răspundere penală a escrocilor

Proiectul legii privind ”decriminalizarea infracţiunilor economice” va avea implicaţii negative asupra mediului financiar-bancar, reformelor demarate şi chiar asupra intenţiei investitorilor de a veni în RM, afirmă societatea civilă.
Societatea civilă
Societatea civilă (platzforma.md)

Mai multe organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova solicită Ministerului Justiţiei şi Guvernului retragerea proiectului de lege privind „decriminalizarea infracţiunilor economice” deoarece iniţiativa ar scăpa de răspunderea penală ”băieţii şmecheri”şi ar submina lupta anticorupţie.

La 31 octombrie 2017, Ministerul Justiţiei a remis spre coordonare un proiect de lege care ar avea drept scop declarat sporirea climatului investiţional, atragerea investiţiilor străine şi reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din R. Moldova din partea instituţiilor de forţă.

Însă, în opinia organizaţiilor semnatare ale unui apel, printre amendamentele propuse în proiect sunt numeroase iniţiative care nu pot avea ceva în comun cu scopurile declarate ale iniţiativei. Din contra, acestea nu sunt justificate şi subminează lupta cu corupţia şi investigarea fraudelor economice comise anterior. Printre acestea se numără un nou temei de exonerare de răspundere penală, de suspendare a executării pedepsei cu închisoarea, interzicerea arestării persoanelor pentru crime sancţionate cu mai puţin de 5 ani de închisoare, lărgirea competenţei Procuraturii Anticorupţie şi creşterea numărului cauzelor penale date în competenţa exclusivă a procurorilor.

Organizaţiile societăţii civile constată că proiectul de facto interzice arestarea persoanelor acuzate de infracţiuni economice. Atragerea investiţiilor nu poate fi obţinută prin acordarea de facilităţi escrocilor. Un stat care a fost victima unei fraude bancare imense şi a numeroaselor atacuri de tip raider ar trebui, să înăsprească sancţiunile pentru astfel de abateri, descurajând orice noi tentative de acest gen.

”Deşi proiectul are drept scop declarat facilitarea mediului de afaceri, acesta schimbă competenţa organelor responsabile de investigarea cauzelor de corupţie. Contrar recomandărilor internaţionale, corupţia mică, care acum este investigată de CNA, este dată în competenţa exclusivă a procurorilor anticorupţie. Aceasta le va distrage atenţia de la cauzele de mare corupţie şi va mări şi mai mult volumul de muncă al acestora, zădărnicind lupta cu marea corupţie”, au adăugat cele 18 asociaţii semnatare ale apelului precizând că şi Centrul Naţional Anticorupţie a dat aviz negativ proiectului.

În concluzie, ONG-urile atenţionează că lipsa unei justificări, coroborată cu insistenţa cu care proiectul este promovat, sugerează că proiectul de lege urmăreşte un alt scop decât cel declarat şi de aceea solicită autorităţilor de la Chişinău retragerea proiectului de lege privind „decriminalizarea infracţiunilor economice” şi crearea unui grup de lucru reprezentativ, cu implicarea tuturor părţilor interesate, inclusiv a societăţii civile, partenerilor de dezvoltare şi a mediului de afaceri pentru a elabora soluţii legislative privind problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri din R. Moldova.

De menţionat că în cadrul şedinţei de miercuri a Executivului moldovean, ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului, însă premierul Pavel Filip a decis să amâne avizarea iniţiativei, după ce a avut o discuţie cu Amabasadorul UE, Peter Michalko, care şi-a exprlimat unele îngrijorări cu privire la proiect. ”Sunt sigur că este o inducere în eroare, cu privire la acest proiect. Mai bine să luăm o pauză de o saptămănă, să avem dezbateri publice, să auzim încă o dată ce au de spus cei din mediul de afaceri. Şi poate o să reuşim, vom ruga şi colegii din Parlament, astfel încât să fie aprobat în două lecturi anul acesta."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe