ONG-uri de media din RM cer respectarea drepturilor jurnaliştilor care muncesc în spaţiul public

Organizaţii de media din Moldova solicită Ministerului de Interne să investigheze incidentul şi să ia măsuri legale faţă de persoanele care au împiedicat jurnalistele de la Ziarul de Gardă să filmeze în spaţiul din apropierea clădirii GBC.
(Captură Foto)

Organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova de media condamnă abuzurile persoanelor care au împiedicat două jurnaliste de la Ziarul de Gardă (ZdG) să filmeze în spaţiul public din zona în care este amplasată clădirea Global Business Center (GBC), despre care se cunoaşte că aparţine liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc şi cere autorităţilor Republicii Moldova să asigure respectarea drepturilor şi securitatea reporterilor, inclusiv în preajma clădirilor care aparţin oamenilor politici sau de afaceri.

Astfel, potrivit ZdG, miercuri, 11 octombrie, două jurnaliste de la această publicaţie, care filmau un reportaj pe o stradă din apropierea edificiului GBC, au fost somate de angajaţii serviciului de securitate al GBC să părăsească acea zonă şi să-şi caute un alt loc pentru filmări, motivând că edificiul ar fi o proprietate privată. Jurnalistele au fost ameninţate că vor avea probleme dacă imaginile foto sau video vor fi făcute publice.

ONG-urile de media precizează că, potrivit Legii presei, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile. Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că dreptul la respectul vieţii private şi de familie „nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată şi de familie răspândite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obţinute în locurile publice când persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate”.

Organizaţiile semnatare potrivit unei declaraţii reamintesc că împiedicarea în mod intenţionat a activităţii mass media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală şi solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze cazul şi să ia măsurile de rigoare faţă de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spaţiul din apropierea clădirii GBC şi să aducă la cunoştinţa publicului măsurile luate faţă de cei care au provocat incidentul, precum şi despre rezultatele acţiunilor întreprinse.

De menţionat că şi tinerii Platformei Demnitate şi Adevăr au organizat joi un flashmob în faţa clădirii GBC, unde reporterii Ziarului de Gardă au fost ameninţaţi de angajaţi din serviciul de pază a clădirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe