ONG-uri, apel către părinţi: NU taxelor informale şi intimidărilor în şcoli şi grădiniţe

Problema colectării de la părinţi a taxelor ilegal în instituţiile de învăţământ din Moldova este destul de stringentă, despre care comentează mai mulţi, mai ales că doar în grădiniţe se acumulează ileal în jur de 1 milion de lei pe an.
AO „Părinţi Solidari”, CReDO, CNA Studenţesc
AO „Părinţi Solidari”, CReDO, CNA Studenţesc (Captură Foto / privesc.eu)

Câteva organizaţii non-guvernamentale din Moldova, Asociaţia Obştească „Părinţi Solidari”, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO) şi CNA Studenţesc au adresat un apel părinţilor în ceea ce priveşte colectarea taxelor informale în şcoli şi grădiniţe. Mai mult decât atât, în apelul lor, cele trei organizaţii s-au adresat şi Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Direcţiilor Generale Educaţie, Tineret şi Sport, Centrului Naţional Anticorupţie, precum şi comitetelor de părinţi din instituţiile de învăţământ.

Potrivind celor trei ONG-uri, cu toate că există deja instrumente de prevenire şi combatere a corupţiei şi taxelor informale, iar pe alocuri s-ar părea că se atestă anumite progrese, de fapt, din contră, se observă o diversificare a tipurilor de taxe informale şi majorarea sistematică a cuantumului acestora, apariţia unor noi taxe, precum şi salarizarea ilegală a unor angajaţi: paznici, dereticători, bucătari, personal didactic şi chiar directori, din taxele impuse părinţilor, colectate prin constrângere şi intimidare, în unele cazuri, precum şi, hărţuirea elevilor şi părinţilor.

În context, acestea au solicitat informarea regulată a părinţilor şi cadrelor didactice de către autorităţile de profil, privind ilegalitatea colectării taxelor informale în structura financiară piramidală şi atenţionarea referitor la sancţiunile de care se fac pasibile.

Cu un apel au venit şi către personalul didactic, solicitând „respectarea prevederilor Codului Educaţiei, Codului de Etică al cadrului didactic, neadmiterea implicării in procesul de colectare a taxelor informale şi evitarea intimidărilor, hărţuirilor şi constrângerilor de achitare a taxelor informale sau aderare la asociaţiile obşteşti ale părinţilor”.

Totodată, AO „Părinţi Solidari”, CREDO şi CNA Studenţesc au precizat că pentru a denunţa cazurile de corupţie din sistemul de educaţie, există canalul informal al societăţii civile, precum şi oficiale şi anume, parintisolidari@gmail.com, pagina Facebook - Părinţi Solidari în calitate de linie fierbinte temporară şi linia fierbinte existentă CNA: 0 800 55555, on-line www.cna.md.

„Stimaţi părinţi care sunteţi activi în instituţiile de învăţământ interesaţi-vă cum se gestionează banii bugetari din cadrul instituţiei. În grădiniţe se acumulează în jur de 1 milion, în unele şi la 2 milioane de lei pe an, bani ilegali, suma pe municipiu constituind în jur de 200 milioane, acesta fiind aproape jumătate din bugetul alocat de Consiliul Municipal pentru instituţiile preşcolare. Este foarte grav că numeni nu vrea să intervină la acest aspect, pentru a face regulă”, a mărturisit membra AO „Părinţi Solidari”, Ala Revenco, conform privesc.eu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe