Omenirea ameninţată de epidemii imprevizibile

.
. (Dimas Ardian / Getty Images)

Experţii avertizează omenirea de riscul pandemiilor virale imprevizibile, în special cele cauzate de viruşi care fac saltul de la animale la oameni.

Conform medicilor, Pământul şi locuitorii săi sunt ameninţaţi de o situaţie globală presantă, care ar necesita măsuri imediate şi drastice.

Omenirea este în pericol. Aceasta este avertizarea experţilor. Dacă oamenii sunt deja ameninţaţi de catastrofe climatice, cataclisme din ce în ce mai frecvente (cutremure, inundaţii, taifunuri, etc), poluarea resurselor vitale (pământ, apă) şi a aerului, devastarea teritoriului (defrişări şi distrugerea "plămânilor" planetei) ... se prevăd, de asemenea, epidemii virale - sau, mai rău, pandemii - care, conform oamenilor de ştiinţă din Taiwan, sunt imprevizibile şi pot pune în pericol grav viitorul omenirii, relatează La Stampa.

Principala ameninţare, avertizează oamenii de ştiinţă, vine de la zoonoză, adică infecţii sau boli care pot fi transmise direct sau indirect de la animale la om. Printre acestea amintim de gripa aviară H6N1, în care primul caz a fost raportat la o femeie, la începutul acestui an.

Deşi cazul nu părea să facă multă vâlvă, un raport publicat în The Lancet subliniază necesitatea de monitorizare intensivă a zoonozelor şi, în special, a gripei aviară H6N1 despre care nimeni nu s-a gândit că poate infecta oameni. Acesta este motivul pentru care alarma este axată tocmai pe imprevizibilitatea anumitor boli infecţioase.

Femeia, care în luna mai 2013 a fost infectată cu virusul H6N1 trăia aproape de crescătorii de găini, raţe şi gâşte. Problema este că încă nu a fost detectată sursa exactă a infecţiei. "Apariţia unui caz uman de infecţie cu H6N1 demonstrează imprevizibilitatea virusurilor gripale - afirmă raportul prezentat de Centers for Disease Control din Taiwan - Raportul nostru subliniază necesitatea ca lumea să se pregătească pentru o pandemie de gripă, inclusiv supravegherea intensivă a virusul gripei aviare care este mereu în schimbare".