Ofiţer din armata nord-coreeană dezertează în Coreea de Sud

Un maior în armata nord-coreeană şi un civil au fost găsiţi în Marea Galbenă în timp ce încercau să dezerteze în Coreea de Sud. Este pentru prima dată într-un deceniu când un ofiţer al armatei nord-coreene fuge în Sud.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Doi nord-coreeni au fost observaţi sâmbătă într-o mică ambarcaţiune în largul coastei Coreei de Sud în timp ce încercau să fugă din Coreea de Nord, a susţinut agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând o sursă guvernamentală.

Ambarcaţiunea a fost observată în Marea Galbenă, un întindere de apă situată între Coreea de Sud şi China. În ambarcaţiune se aflau un civil şi un maior al armatei nord-coreene, conform Deutsche Welle.

„Ei şi-au exprimat dorinţa de a dezerta”, a afirmat sursa.

Dezertarea are loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a refuzat să le permită jurnaliştilor sud-coreeni să observe închiderea poligonului său nuclear din Punggye-ri, proces care a avut loc vineri.

Ultima dezertare a unui ofiţer al armatei nord-coreene a avut loc în 2008, conform canalului de televiziune coreean YTN TV. Incidentul de sâmbătă este cel de-al 14 caz în care este implicat un soldat nord-coreean începând cu anul 2000.

În noiembrie 2017, un soldat nord-coreean a intrat în viteză cu un vehicul într-un punct de frontieră puternic păzit şi apoi a trecut pe jos graniţa în Coreea de Sud sub o ploaie de gloanţe trase de soldaţi ai regimului comunist.

Un alt soldat nord-coreean a trecut neverificat printr-un punct de frontieră în 2012, evitând gardurile electrificate şi camerele de supraveghere. Trei comandanţi de teren au fost concediaţi ulterior.

Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din statul comunist dar, totuşi, se întâmplă foarte rar ca ei să traverseze graniţa coreeană, care este fortificată cu sârmă ghimpată şi mine de teren.

Majoritatea nord-coreenilor traversează Marea Galbenă şi ajung în China.