Oficiali europeni ameninţă că blochează schimbul de informaţii cu SUA: “Ar putea fi riscant pentru sursele noastre”

Campania de propagandă pornită de neo-liberali împotriva lui Trump în SUA riscă să destabilizeze balanţe geopolitice
Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Deşi încă nu a fost confirmată acuzaţia că Trump ar fi oferit informaţii secrete unor oficiali ruşi în Washington, presiunile asupra SUA se amplifică: un oficial de top european a avertizat că este posibil ca ţara sa să suspende schimbul de informaţii cu americanii.

Pe fondul atacului mediatic împotriva preşedintelui american Donald Trump privind o întâlnire recentă cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, un înalt oficial european din sectorul informaţiilor a declarat pentru Associated Press că ţara sa ar putea bloca schimbul de informaţii cu SUA dacă se confirmă afirmaţiile că Trump ar fi furnizat oficialilor ruşi anumite detalii şi informaţii secrete.

După cum a relatat anterior Associated Press, un parlamentar german de rang înalt a manifestat temeri în legătură cu posibilitatea ca preşedintele american să fi dezvăluit oficialilor ruşi anumite informaţii secrete despre grupul jihadist Statul Islamic.

Burkhard Lischka a precizat într-o declaraţie făcută Associated Press că, “în cazul în care se va dovedi a fi adevărat că preşedintele american a furnizat informaţii interne, atunci acest lucru ar fi foarte îngrijorător”.

Lischka, membru al comitetului de monitorizare a informaţiilor în Parlamentul german, a notat că preşedintele Trump are acces “la informaţii exclusive şi foarte sensibile, inclusiv în zona combaterii terorismului”.

Parlamentarul social-democrat a declarat că, dacă liderul american “transmite aceste informaţii altor guverne după bunul său plac, atunci el devine un risc de securitate pentru întreaga lume occidentală”.

Germania depinde de informaţiile americane, iar acum, un alt oficial de top european din sectorul informaţiilor a declarat pentru Associated Press că ţara sa ar putea suspenda schimbul de informaţii cu Statele Unite dacă se confirmă că Trump a dezvăluit detalii secrete oficialilor ruşi aflaţi în vizită la Washington în urmă cu câteva zile.

Oficialul a discutat doar cu condiţia că nici el şi nici ţara sa să nu fie identificaţi, deoarece nu este autorizat să discute public despre această problemă.