Oficiali americani susţin că Trump va critica Iranul dar nu va renunţa la acordul nuclear

Donald Trump va ţine un discurs vineri, în care se estimează că va cere măsuri de contracarare a ceea ce el consideră a fi o agresiune iraniană în Orientul Mijlociu, dar nu va retrage SUA din acordul nuclear cu Teheranul, au declarat oficiali americani presei.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Oficiali americani au afirmat joi, sub condiţia anonimatului, că preşedintele american Trump va declara că acordul nuclear cu Iranul din 2015 nu este în interesul securităţii naţionale a SUA şi că Teheranul încalcă “spiritul” acordului dezvoltând continuu rachete balistice şi alimentează conflicte regionale.

Totuşi, el nu va declara că Iranul încalcă practic obligaţia de a-şi reduce activităţile nucleare, aşa cum prevede acordul, în schimbul relaxării sancţiunilor. De asemenea, Trump nu va cere reimpunerea de sancţiuni asociate cu activităţile nucleare, au mai precizat oficialii.

Mai degrabă, Trump va cere Congresului SUA să adopte o lege care să stabiliească cerinţe noi şi mai dure pe care Teheranul trebuie să le respecte pentru a beneficia de suspendarea majorităţii sancţiunilor, au mai adăugat aceştia.

Denunţuri repetate

Oficialii au precizat că Trump va solicita, de asemenea, Congresului să modificie sau să înlocuiască o legislaţie care îi cere ca la fiecare 90 de zile să confirme că Iranul respectă acordul, o cerinţă căreia aparent Trump i se opune.

Mult aşteptatul anunţ al Casei Albe privind politica americană faţă de Iran va fi făcut vineri, la 12:45 p.m., ora Washingtonului.

Acordul nuclear dintre Iran şi şase puteri mondiale – SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China – prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

Trump a denunţat în repetate rânduri acordul nuclear, care a fost negociat şi semnat în timpul predecesorului său, Barack Obama, şi a declarat luna trecută Adunării Generale a ONU că este “unul dintre cele mai proaste acorduri încheiate vreodată de SUA”.

Conform legii americane, administraţiei SUA i se cere ca la fiecare 90 de zile să confirme că Iranul respectă prevederile acordului nuclear şi că acesta susţine interesul naţional al americanilor. Până acum, administraţia Trump a confirmat de două ori că Iranul se conformează.

Depinde de Congres

Rapoartele media susţin că preşedintele Trump va anunţa că nu confirmă faptul că Iranul respectă prevederile acordului, dar nu va retrage oficial SUA din acord.

Această mişcare va oferi Congresului controlat de republicani 60 de zile pentru a decide dacă va reimpune sancţiuni împotriva Teheranului. O eventuală reimpunere a sancţiunilor ar echivala cu o retragere a Statelor Unite din acord.

Pe când Congresul ar putea vota pentru reimpunerea sancţiunilor, în rândul politicienilor americani s-a format o atitudine favoarabilă menţinerii acordului, chiar dacă unii republicani şi democraţi s-au opus iniţial acordului atunci când acesta a fost votat în Congres în 2015.

Trump şi alţi oficiali ai administraţiei sale au declarat în mai multe rânduri că, în timp ce s-ar putea să fi respectat termenii actuali ai acordului, Iranul nu a acţionat în “spiritul” acordului, inclusiv prin continuarea testelor cu rachete balistice şi rachete capabile să transporte focoase nucleare şi prin amestecul în problemele vecinilor săi din Orientul Mijlociu.

Dar Teheranul susţine că programul său nuclear are doar scopuri paşnice, inclusiv generarea de energie electrică.

Majoritatea democraţilor şi o parte dintre republicani, inclusiv membri ai echipei pentru securitatea naţională a lui Trump, şi-au exprimat temerile cu privire la eventuala retragere a SUA din acordul nuclear, precizând că mişcarea ar putea afecta credibilitatea ţării pe scena mondială.

De asemenea, unii oficiali americani au precizat că, pe lângă discutarea acordului nuclear, în discursul său Trump va menţiona multe nemulţumiri referitoare la activităţile nenucleare ale Iranului.

Printre aceste activităţi se numără programul de rachete balistice al Iranului şi suportul său pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil din Siria, precum şi sprijinul pentru mişcarea libaneză Hezbollah şi a altor grupuri care aparent destabilizează regiunea.