Oettinger dă să schimbe macazul cu fracturarea: ”Gazele de şist vor acoperi doar o zecime din consumul UE”

3-rd Energy Summit'29+1, Palatul Parlamentului, 24-25 Aprilie 2014. În imagine,Guunther H. Oettinger, Comisar European pentru Energie
3-rd Energy Summit'29+1, Palatul Parlamentului, 24-25 Aprilie 2014. În imagine,Guunther H. Oettinger, Comisar European pentru Energie (Epoch Times România)

Comisarul european pentru Energie, germanul Günther Oettinger a declarat ieri că gazele de şist extrase prin metoda fracturării hidraulice vor acoperi doar o zecime a necesarului de energie la nivel european. În opinia sa, dependenţa de importurile de gaz nu poate fi redusă prin fracking, ci doar se poate împiedica creşterea acesteia.

”La nivel european, cred că doar o zecime din consumul de energie poate fi acoperit pe această cale. Astfel am putea împiedica măcar creşterea dependenţei de importuri pe măsură ce producţia de gaz din actualele surse scade”, a declarat Oettinger pentru publicaţia "B.Z. am Sonntag".

Declaraţia suprinzătoare de reconsiderare a oportunităţii exploatării gazelor de şist în Europa faţă de SUA vine pe fondul deciziei autorităţilor din Germania de a interzice fracturarea hidraulică neconvenţională în straturile netede, pe considerentul că protejarea pânzei freatice este cea mai importantă.

Ministrul Economiei Sigmar Gabriel şi ministrul Mediului Barbara Hendricks au prezentat vineri un plan în acest sens care conţine măsuri precum interzicerea forajelor după gaze din şisturi mai sus de 3.000 de metri, notează revista Spiegel.

Şi în Germania ca şi în România au avut loc proteste împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, mai ales din cauza preocupărilor legate de contaminarea apei.

”Apărarea sănătăţii şi protejarea apei potabile au prioritate absolută astfel încât folosirea unor substanţe toxice pentru fracking trebuie respinsă”, declaraseră cei doi miniştri germani în acest sens.

Totuşi Partidul Verzilor, din opoziţie, a criticat amendarea legii minelor de către puterea de la Berlin, cerând o adevărată interzicere a fracking-ului, în locul ”unor portiţe [legale, n.r.] care sunt cât casa”.

Reamintim că în Germania nu există o legislaţie clară în privinţa exploatărilor de resurse neconvenţionale din straturi aflate la mare adâncime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe