Occidentul trimite kurzilor “camioane pline cu arme”, acuză Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat mai multe ţări precum SUA că trimit kurzilor “mii de avioane” şi “camioane pline cu arme”.

Erdogan a afirmat că, în special SUA, a furnizat foarte mult sprijin militar grupului de luptători kurzi YPG din Siria.

Adresându-se la un congres al partidului său de guvernământ (AKP), ce a avut loc în oraşul nord-vestic Bursa, Erdogan a precizat că aliaţii au trimis luptătorilor kurzi din YPG aproximativ 2.000 de avioane şi 5.000 de camioane încărcate cu arme.

Turcia consideră că YPG are legături strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este văzut de guvernul din Ankara ca fiind un grup terorist.

Guvernul lui Erdogan a folosit tentativa de lovitură de stat din 2016 pentru a justifica o campanie agresivă de suprimare a opoziţiei şi a partidelor politice pro-kurde.

SUA consideră că luptătorii YPG din Siria sunt capabili să lupte împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

În urmă cu câteva zile, Erdogan a promis că va “ştrangula din faşă” o nouă forţă de securitate la frontiera turco-siriană formată din 30.000 de luptători, majoritatea fiind luptători kurzi. Noua forţă este susţinută de SUA.

“O ţară pe care o numim aliat insistă în privinţa formării unei armate teroriste la graniţele noastre. Ce altceva ar putea viza acea armată teroristă în afară de Turcia?”, a afirmat Erdogan despre SUA într-un discurs susţinut în Ankara.

Timp de mulţi ani în cadrul războiului sirian, SUA şi Turcia au lucrat împreună pentru a încerca să înlăture guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Totuşi, o decizie luată de SUA pentru a susţine în ultimii câţiva ani luptătorii kurzi din nordul Siriei a înfuriat Ankara.

Erdogan a avertizat SUA de ceea ce s-ar putea întâmpla, afirmând: “Avem de spus aliaţilor noştri următorul lucru: nu interveniţi între noi şi organizaţiile teroriste sau nu vom fi responsabili pentru consecinţele nedorite”.