"Oamenii muzeelor merită şi ei respect!" - Salariaţii din Muzeele Publice ies în stradă

Muzeele şi Patrimoniul nu sunt Cultură de Grad Inferior, cu toate acestea, noua Lege a Salarizării Unice plasează în continuare angajaţii din muzeele publice şi din instituţiile care gestionează patrimonial cultural într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă, susţin sindicaliştii.
Dr. Mihaela Simion vicepresedinte al Sindicatului Muzeului National din Bucuresti
Dr. Mihaela Simion vicepresedinte al Sindicatului Muzeului National din Bucuresti (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Sâmbătă, 20 mai 2017, salariaţi din muzeele publice din România vor participa, pentru prima dată, la o acţiune de protest, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de proiectul legii salarizării unitare precum şi faţă de "caracterul discriminatoriu" al OUG 2/2017. Protestul va avea loc sâmbătă, între orele 12.00 – 14.00, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României.

Manifestanţii se vor deplasa apoi către sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, unde vor staţiona între orele 15.00 – 16,30, prezentându-şi revendicările şi solicitând un dialog cu conducerea ministerului.

Anunţul protestului a fost făcut într-o zi simbolică pentru breasla muzeografilor, 18 mai fiind Ziua Internaţională a Muzeelor.

"Astăzi, 18 mai, este Ziua Internaţională a Muzeelor, o zi în care atragem atenţia asupra celor 5500 de salariaţi la nivel naţional din muzeele publice şi din instituţiile ce gestionează patrimoniul cultural naţional (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită şi mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre şi frustrări majore", precizează angajaţii muzeelor afiliaţi blocului sindical Cartel Alfa.

Potrivit sindicaliştilor, proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice plasează această categorie importantă de bugetari într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă.

Astfel, deşi patrimoniul este considerat chestiune de securitate naţională, statul îi condamnă pe "slujitorii" lui la sărăcie, boli profesionale, condiţii de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată, susţin sindicaliştii. Potrivit acestora, de cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrând chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor şi restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie.

"Avem aici o listă cutremurătoare. Este dată de colegii noştri restauratori. Avem o listă de morţi. Patrimoniul chiar ucide. Este o listă întreagă cu colegi de-ai noştri care au murit înainte de vreme, unii nici n-au apucat pensionarea, din un soi de boli profesionale nerecunoscute. De aceea, solicitarea noastră pe termen lung în viitor este includerea în grupa a II-a de muncă a acestor profesiuni – restauratori, conservatori, inclusiv arheolog – sunt profesiuni care presupun o frământare psihică şi un efort fizic extraordinar.

Marea problemă la noi sunt agenţii chimici, substanţele - acizii dar mai ales solvenţii. Solvenţii fac ravagii în cazul restauratorilor din muzeele de artă dar nu numai. Mai sunt agenţii biologici cu care ne confruntăm toţi ca muzeografi, ca arheologi – ciuperci, mucegaiuri, bacteriile – ce-i mai insidious şi greu de detectat, cumulul de substanţe. Dar asta este cu totul altă discuţie.

Ca să sintetizez, dacă unei societăţi i se pare că patrimoniul ei valorează mai puţin de exemplu ca salarizarea unui artist de circ pentru care am toată înţelegerea şi mă bucur, mă bucur foarte tare, dar noi ai cui suntem? Are cineva nevoie de noi? Nemaivorbind de faptul că actuala lege a salarizării unice nu ia în considerare faptul că muzeele au evoluat şi familia ocupaţională “Cultura” trebuie completată cu o serie întreagă de profesii care există în muzee şi sunt salarizaţi în altă parte. Este cazul colegilor mei, cercetătorii din muzee. Păi ăştia sunt cercetători care şi manipulează patrimoniul, fac şi muzeologie, fac şi muzeografie şi nu sunt incluşi", a explicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Mihaela Simion, vicepreşedintele sindicatului Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti.

"Considerăm că este momentul ca aceste inechităţi să dispară, iar profesiile de Muzeograf, Restaurator, Conservator, precum şi tot personalul din Muzee să fie salarizat potrivit complexităţii şi importanţei domeniului. Vorbim despre un corp cultural de elită, puţin numeros, care merită respectul societăţii pe care o slujeşte!", mai transmit angajaţii muzeelor.

Înaintea protestului de sâmbătă, angajaţii muzeelor au transmis o scrisoare deschisă ministrului Culturii, atrăgându-i atenţia acestuia că "proiectul de Lege a Salarizării Unice plasează în continuare angajaţii din muzeele publice şi din instituţiile care gestionează patrimonial cultural naţional într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă!"

"Legea Salarizării Unice va trebui să rezolve toate inechităţile din reţeaua de muzee. Întreg personalul trebuie salarizat potrivit complexităţii şi importanţei domeniului. Suntem un corp cultural puţin numeros, cu o pregătire academică şi profesională de elită, care merită respectul societăţii pe care o slujeşte, iar efortul bugetar de a pune Muzeele în registrul decenţei este unul minor, pentru o societate care se respectă! Suntem nu mai mult de 5000 de bugetari", îi atrag atenţia muzeografii lui Ionuţ Vulpescu.

Redăm solicitările transmise de angajaţii muzeelor ministrului Culturii:

  1. realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a întregii situaţii actuale. Coeficienţii aplicaţi trebuie să ţină cont de acest lucru, fiind egali cu cei din grilele aplicate pentru personalul din instituţiile de spectacol sau educaţie;

  2. renunţarea la diferenţele de salarizare existente şi preconizate între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România. Considerăm că distincţia care se face între Muzee Naţionale şi restul Muzeelor, din proiectul legii de salarizare, este discriminatorie şi încalcă cel puţin trei dintre principiile invocate de legea salarizării unice în sectorul bugetar:

  1. principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie;

  2. principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală;

  3. principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor.

Muzeele sunt Muzee şi Atât!

  1. Având în vedere cei 28 de ani de ignorare şi dispreţuire a acestui sector, precum şi faptul că această reparaţie ar însemna un efort bugetar aproape nesemnificativ, cerem punerea în aplicare, de urgenţă, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iulie 2017, incusiv prin repararea, de urgenţă a caracterului discriminatoriu al OUG 2/2017!

Această măsură reparatorie ar avea ca efect pozitiv şi stoparea exodului personalului de specialitate din muzee, abandonarea domeniului fiind determinată de salarizarea sub nivelul decenţei, raportată la rolul social, pregătirea, activitatea şi valoarea acestei categorii profesionale. Considerăm că tocmai cercetarea trecutului şi a moştenirii culturale, a valorilor artistice şi a tezaurului cultural naţional reprezintă sursa de reclădire a unui corp social sănătos, a unei societăţi prin care România, Statul Român, în prag de Centenar, ar trebui să se autodefinească.