Oamenii de ştiinţă descoperă în lumea subpământeană existenţa vieţii fără lumină sau oxigen


Izvoarele termale din Parcul Naţional Yellowstone,  Statele Unite ale Americii
Izvoarele termale din Parcul Naţional Yellowstone,  Statele Unite ale Americii (Google.com)

Hades, zeul “lumii de dincolo”, în mitologia greacă, poate fi fericit, deoarece un studiu ştiinţific a reuşit să detecteze prezenţa vieţii la mai mulţi kilometri în profunzimea pământului, într-un mediu lipsit de lumină şi oxigen, având ca unică sursă pentru producerea energiei monoxidul de carbon.

Microorganismele care trăiesc în adâncul pământului rămân una dintre ultimele mari arii de explorare. O echipă internaţională - condusă de microbiologul Brett Baker, profesor asistent la Universitatea din Texas, SUA şi Thijs Ettema, profesor la Universitatea din Uppsala, Suedia - împreună cu cercetătorii de la UNC Chapel Hill, Statele Unite ale Americii şi Universitatea din Bremen, Germania, au descoperit cum microorganisme, descoperite pentru prima dată într-o mină de aur din Africa de Sud la o adâncime de trei kilometri, sunt capabile să trăiască fără oxigen şi lumină.

Baker şi Ettema au descoperit aceste microorganisme în medii foarte diferite, atât terestre cât şi acvatice; în adâncurile unui estuar temperat în Carolina de Nord şi în cele ale izvoarelor termale din Parcul Naţional Yellowstone, ambele situri din Statele Unite ale Americii. Această nouă clasă de microorganisme este specializată în supravieţuirea în adâncuri, astfel încât au fost numite "Hadesarchaea'', făcând referire la zeul grec antic Hades, zeul "lumii de dincolo", a relatat Brett Baker, autorul principal al studiului publicat recent în revista Nature Microbiologie.

După cum sugerează şi numele, Hadesarchaea aparţin unui grup relativ necunoscut de microorganisme, Archaea. Archaea sunt bacterii unicelulare şi microscopice, dar din punct de vedere evolutiv diferă între ele mai mult decât o fiinţă umană de un copac.

Microorganismele Archaea au fost descoperite cu numai aproximativ 40 de ani în urmă de către biologul american Carl Woese, şi nici până în prezent nu sunt prea mult studiate, comparativ cu bacteriile şi formele mai complexe de viaţă, cum ar fi animalele şi plantele.

Hadesarchaea, microorganismele care trăiesc în lumea subpământeană

"Descoperirea microorganismelor Hadesarchaea ne va ajuta să înţelegem mai bine biologia şi stilul de viaţă al microorganismelor Archaea care prosperă în biosfera adâncă", a declarat Thijs Ettema.

Pentru a înţelege aceste organisme evazive, Baker şi Ettema au eşalonat genomul mai multor Hadesarchaea determinând atât cum aceşti microbi pot fi clasificaţi cât şi fiziologia pe care o folosesc pentru a supravieţui în aceste condiţii extreme. Hadesarchaea are capacitatea de a trăi în zonele fără oxigen, iar oamenii de ştiinţă cred că sunt capabile să supravieţuiască cu ajutorul monoxidului de carbon pentru a obţine energie.

În mod curios, diferitele căi chimice pe care le folosesc celulele Hadesarchaea pentru a metaboliza monoxidul de carbon sunt unice în comparaţie cu cele observate anterior. "Noua descoperire extinde cunoştinţele noastre despre modul în care aceste microorganisme se pot adapta la condiţiile extreme ale biosferei profunde", relatează Jimmy Sierra, un cercetător de la Universitatea Uppsala şi co-autor al studiului.