Oameni faimoşi născuţi în Anul Caprei



Oamenii născuţi în anul Caprei împărtăşesc anumite caracteristici. Ei sunt creativi, orientaţi spre arte şi talentaţi, putând adopta cu uşurinţă orice carieră cu exigenţe artistice şi creative.
Oamenii născuţi în anul Caprei împărtăşesc anumite caracteristici. Ei sunt creativi, orientaţi spre arte şi talentaţi, putând adopta cu uşurinţă orice carieră cu exigenţe artistice şi creative. (Annie Wu/Epoch Times)

Anul Nou Chinezesc începe pe 19 februarie. Odată cu întâmpinarea Anului Caprei, ne luăm rămas bun de la Anul Calului. Aflată pe locul opt dintre cele 12 animale, capra este considerată a fi semnul cel mai puternic orientat către arte sau creativitate din zodiacul chinezesc.

Chiar şi în sălbăticie, ducând lipsă de hrană şi apă, o capră îşi va urma cu insistenţă păstorul. Aceste animale se manifestă blând şi domol; cu toate acestea, sunt foarte puternice. Aceasta este una din însuşirile oamenilor născuţi în Anul Caprei. Ei sunt, în general, binevoitori, fermecători, amabili, afabili şi înţelegători. Printre ei găsim mari împăraţi, dar şi oameni creatori şi inovatori, deveniţi faimoşi.

Shimin Li (559 – 649)

Shimin Li (李世民) a fost considerat drept cel mai mare împărat din istoria Chinei. El este cunoscut şi ca Împăratul Taizong al Dinastiei Tang. În timpul domniei sale, lungă de 23 de ani – din 626 până în 649 – suveranul a dat naştere celei mai măreţe epoci din istoria Chinei, construind o ţară care a ajuns printre cele mai puternice din lume. Chiar la mai mult de un secol după moartea sa, China a continuat să se bucure de pace şi prosperitate.

Yue Fei (1103–1142)

Yue Fei (岳飛) este unul din cei mai celebraţi generali ai Chinei. Născut la finele perioadei Dinastiei Song de Nord, Yue Fei a fost cunoscut nu numai pentru reuşitele sale militare, ci şi pentru înaltele sale standarde morale. Recunoscut pretutindeni drept un patriot exemplar şi un erou naţional al Chinei, după moartea sa, caracterul lui Yue Fei a ajuns să fie considerat drept întruchiparea devotamentului în cultura chineză.

Michelangelo Buonarroti (1475–1564)

Pictor, sculptor, arhitect şi poet, Michelangelo este privit ca unul dintre cei mai faimoşi artişti ai Renaşterii italiene. Măiestria sa creatoare a fost recunoscută şi cultivată pe când el era foarte tânăr, iar artistul a produs capodopere deja la începutul celui de-al treilea deceniu de viaţă. Printre cele mai măreţe opere ale sale se numără statuile “David” şi “Pieta”, precum şi frescele pictate în Capela Sixtină.

Cao Xueqin (cca. 1715–1763)

Cao Xueqin (曹雪芹) a fost un scriitor chinez din timpul Dinastiei Qing. Lucrarea sa Visul din Pavilionul Roşu, scrisă în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost recunoscută drept unul dintre cele “Patru Mari Romane Clasice” ale literaturii chineze. Acesta nu este numai un mare roman chinezesc, ci este considerat a fi, de asemenea, o piesă de valoare inestimabilă a literaturii universale.

Franz Liszt (1811–1886)

Franz Liszt, compozitor, pianist virtuoz, dirijor şi profesor maghiar, a fost considerat, la începutul secolului al XIX-lea, cel mai mare pianist al tuturor timpurilor. Liszt a fost cunoscut pentru tehnica sa muzicală avansată şi bogată, precum şi pentru formele sale experimentale de muzică. La începutul celui de-al cincilea deceniu de viaţă, virtuozitatea să şi corpusul amplu de lucrări muzicale i-au adus o mare avere, transformându-se într-un filantrop activ. Pe lângă calitatea sa de binefăcător al altor compozitori, Liszt a donat o mare parte din câştigurile obţinute diverselor cauze umanitare şi caritabile. De asemenea, el a contribuit la proiecte comunitare, cum ar fi construirea de spitale, şcoli şi biserici.

Mark Twain (1835–1910)

Mark Twain, al cărui nume real era Samuel Clemens, a fost un autor faimos, jurnalist, conferenţiar şi umorist american, supranumit “părintele literaturii americane”. Este cunoscut pentru cartea Aventurile lui Tom Sawyer scrisă în 1876, precum şi pentru continuarea acesteia, intitulată Aventurile lui Huckleberry Finn scrisă în 1885, privită drept unul din cele mai mari romane americane. Twain era interesat de domeniul ştiinţei, fiind un prieten al savantului Nikola Tesla, şi deţinând trei brevete pe numele său. Acest autor a fost, de asemenea, interesat de parapsihologie, prezicând atât moartea fratelui său, cât şi pe a sa însăşi.

Thomas Alva Edison (1847–1931)

Inventator şi antreprenor american extrem de productiv, Thomas Edison a oferit lumii tehnologii noi prin intermediul unor mecanisme, cum ar fi becul electric, fonograful şi camera de filmat. De asemenea, el şi-a dezvoltat spiritul antreprenorial încă de la o vârstă fragedă, iar la maturitate a întemeiat 14 companii, între care şi General Electric. Edison deţinea 1.093 de brevete în SUA şi Europa, invenţiile sale influenţând tehnologiile viitoare, fiind baza pentru ceea ce cunoaştem astăzi sub denumirea de "telecomunicaţii".

Bill Gates (1955–)

Bill Gates este co-fondatorul companiei Microsoft şi a lucrat, pe termen lung, ca director executiv şi preşedinte al celei mai mari companii de software PC din lume. Este unul dintre cei mai binecunoscuţi antreprenori ai revoluţiei computerelor personale. Gates este în mod corespunzător clasat în lista Forbes a celor mai bogaţi oameni şi a donat sume mari de bani diverselor organizaţii caritabile şi programe de cercetare ştiinţifică.

Julia Roberts (1967–)

Julia Roberts este actriţă şi realizatoare americană de film, dar şi unul dintre marii câştigători de box-office de la Hollywood. Intrată în atenţia publicului odată cu interpretarea emoţionantă din producţia “Magnolii de oţel”, actriţa a devenit celebră prin filme ca “Pretty Woman” şi “Erin Brockovich”. Roberts a câştigat numeroase premii, inclusiv mai multe Globuri de Aur şi un Premiu al Academiei pentru cea mai bună actriţă. Ea susţine mai multe instituţii filantropice şi participă la eforturile depuse pentru conştientizarea publică a unor probleme ca sindromul Rett, schimbările climatice şi energia regenerabilă.

Alte personalităţi faimoase născute în Anul Caprei sunt poetul romantic Lord Byron, scriitorul şi criticul social Charles Dickens, artista americană populară ‘Grandma Moses’, Laurence Olivier, actor căruia i s-a conferit titlul de cavaler, romancierul de science-fiction Isaac Asimov, solistul George Harrison din formaţia The Beatles, directorul executiv al Apple, vizionarul Steve Jobs, pentru a numi doar câteva astfel de personalităţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură