O viziune unică a Lunii: în rotaţie (video)

Luna
Luna (YouTube - Screenshot)

Nimeni de pe Pământ nu poate vedea cum se roteşte Luna. Motivul este că Luna se află în rotaţie sincronă cu Pământul, adică este poziţionată întotdeauna cu aceeaşi faţă spre el, partea vizibilă fiind marcată de mări lunare vulcanice întunecate, care umplu spaţiile dintre zonele înalte ale scoarţei şi craterele de impact mai proeminente. După Soare, Luna este al doilea corp ceresc vizibil de pe Pământ, ca strălucire. Suprafaţa sa este de fapt întunecată, deşi prin comparaţie cu cerul nopţii, pare foarte luminoasă.

Dar combinând mii de imagini detaliate transmise de sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA, a fost realizat un film virtual de rezoluţie înaltă cu rotaţia Lunii.

Clipul video începe cu viziunea terestră a Lunii. Dar imediat, Marele Oriental - un crater de impact având diametrul de 900 kilometri, cu un centru întunecat dificil de văzut de pe Pământ - devine pe deplin vizibil chiar sub Ecuator.

O lună lunară în 24 de secunde

Compus din 36 de mozaicuri complete (110.000 imagini) şi acoperă o lună lunară comprimată în 24 de secunde, clipul video arată în mod clar că pe partea vizibilă de pe Pământ se află numeroase mări lunare vulcanice întunecate, iar cealaltă parte a Lunii este dominată de nenumărate zone luminoase, raportează NASA.

Luna
Luna (NASA)

În prezent, sunt programate peste 20 de misiuni noi pe Lună din patru ţări diferite, cele mai multe dintre acestea fiind programate să fie lansate în acest an sau anul viitor.