O nouă bombă pe rolul comisiei lui Iordache: Ştirile despre politicienii "penali" pot deveni infracţiune

Invocând transpunerea unei directive europene vizând prezumţia de nevinovăţie, PSD, ALDE şi UDMR se pregătesc să facă infracţiune din comunicările publice de informaţii despre persoane urmărite penal şi/sau trimise în judecată.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times)

Joi, celebra comisie pentru legile Justiţiei condusă de nu mai puţin celebrul Florin Iordache - autor al OUG 13 - se va întruni pentru a pune în acord Codurile Penale cu deciziile CCR (una dintre decizii vizând impunerea de prag pentru abuz în serviciu) precum şi pentru a transpune în legislaţia română o directivă europeană din 2016 privind prezumţia de nevinovăţie. PSD, ALDE şi UDMR au depus deja amendamente la această directivă, amendamente ce merg până la a face o infracţiune din publicarea unor ştiri de genul: Dragnea este acuzat de constituire de grup infracţional.

Astfel, unul dintre amendamentele la transpunerea Directivei UE 343/2016, iniţiat de PSD şi ALDE, prevede că:

"În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de camera preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale", relatează Hotnews.

Un alt amendament, de asemenea propus de PSD şi ALDE, prevede că: "În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracţiuni".

Şi UDMR şi-a adus contribuţia la aşa-zisa transpunere a directivei UE, venind cu următoarea propunere:

"Înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitive, declaraţiile publice şi deciziile oficiale provenind de la autorităţile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate".

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne