O descoperire celulară ar putea ajuta bătălia împotriva cancerului

.
. (captură de ecran)

Oamenii de ştiinţă au descoperit accidental o structură celulară care se poate dovedi utilă în înţelegerea dezvoltării cancerului.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Warwick au descoperit o structură de "plasă" şi, recent, şi-au publicat concluziile în revista on-line Elife.

Descoperirea modifică înţelegerea ştiinţifică a structurii interne a unei celule, furnizând informaţii pentru tratamentul celulelor canceroase.

"Ca specialist în domeniul biologiei celulare visezi să găseşti o nouă structură în celule dar e aşa de puţin probabil. Oamenii de ştiinţă s-au uitat la celule încă din secolul al 17-lea, şi, să găseşti ceva ce nimeni nu a mai văzut înainte este uimitor", a declarat liderul echipei, Dr. Stephen Royle.

Un student al lui Royle cerceta mitoza (etapa ciclului celular prin care se realizează procesul de distribuire egală a materialului genetic al celulei mamă între două celule fiice - n.r.) şi fusul de diviziune între cei centrozomi, când structura de "plasă" a fost descoperită accidental.

Celulele folosesc fusuri mitotice pentru a se asigura că fiecare celulă nouă are un genom complet după divizare.

"Ne-am uitat în 2D şi acest lucru ne-a dat impresia că "podurile" legau microtubuli fusoriali împreună. Acest lucru a fost cunoscut din anii 1970. Dintr-o dată, înclinarea fibrei în 3D ne-a arătat că podurile nu erau construite de loc din bare unice, dar aveau o structură ca de plasă - care leagă toţi microtubulii împreună ", a remarcat Royle.

În timpul diviziunii, o celulă trebuie să distribuie cu exactitate cromozomii sau cele două celule rezultate pot fi create cu un număr incorect de cromozomi. Aceast proces este cunoscut sub denumirea de aneuploidie, şi a fost legat de diferite tipuri de tumori.

"Problemele din diviziunile celulare sunt comune în cancer. Celulele au frecvent un număr greşit de cromozomi. Această cercetare timpurie oferă ... o imagine esenţială de ce acest proces devine defectuos în cancer şi dacă ar putea fi dezvoltate medicamente care ar putea preveni ca aceasta să se întâmple", a declarat dr. Emma Smith de la Cancer Research UK.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură