O companie de stat a Rusiei asigură legătura de internet pentru Coreea de Nord

(Captură Foto)

Un grup de analişti din SUA este de părere că o companie de stat care asigură legătura la internet, din Rusia, a început să ofere conexiuni informatice regimului de la Phenian, ca alternativă a conexiunii la internetul global.

Noua conexiune a survenit în momentul în care SUA încearcă să izoleze cel mai paranoic regim al Planetei de comunitatea internaţională, în mijlocul temerilor iscate de programul său militar nuclear şi de dezvoltare a rachetelor intercontinentale balistice.

Conexiunile primare ale internetului Coreei de Nord sunt realizate prin infrastructura informatică a vecinului şi marelui prieten comunist – China. Acest lucru a permis ca regimul nord coreean să aibă acces la numeroase informaţii secrete şi să poate spiona cibernetic SUA.

Vestul se dă pe tavă

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Microsoft, care produce sistemul de operare windows, instalat pe 90% dintre computerele lumii, a semnat un acord cu China în 2003 prin care, în cadrul programului Goverment Security Program, a permis Chinei şi Rusiei accesul la „bucăţi” din codul companiei.

În 2016, publicaţia Myce a relatat că Microsoft a deschis la Beijing un centru de „transparenţă” în cadrul căreia permite guvernului Chinei să examineze codul sursă, pentru a elimina suspiciunile privind eventuale programe spion rezidente în sistemul de operare windows sau în Office.

Kremlinul, implicat

Conform unei analize publicate de siteul 38 North, o organizaţie care funcţionează pe lângă Johns Hopkins University's School of Advanced Internaţional Studies, o companie rusească de internet deţinută de stat, numită TransTeleCom, a început să primească traficul destinat Coreei de Nord de la 1 octombrie.

Analiza susţine că la momentul iniţial, volumul traficului prin TransTeleCom îl întrecea pe cel al conexiunii prin China, care este folosită din 2010.

Una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii ruseşti, TransTeleCom este deţinută de Căile Ferate Ruseşti, ai căror directori se află în cercul restrâns de putere asociat Kremlinului şi lui Vladimir Putin personal. Vladimir Yakunin, fostul executiv al Căilor Ferate, este un prieten apropiat al lui Vladimir Putin.

TransTeleCom nu a răspuns imediat unei întrebări puse de Europa Liberă, însă un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Reuters că firma „împărţea unele canale primare cu Coreea de Nord în cadrul unui acord semnat în 2009”.

Cu toate acestea, momentul în care trunchiurile oferite de ruşi au căpătat încărcare maximă este considerat suspect de mulţi analişti.

Washington Post a raportat în 30 septembrie, la o zi după ce noua conexiune devenise operaţională, că Centrul de comandă Cibernetică al SUA – unul dintre punctele de comandă militară pentru operaţiunile cibernetice ale SUA – a ţintit hackeri aparţinând agenţiei de spionaj cibernetic al Phenianului , încărcând reţeaua cu atacuri de tip ddos – implicând faptul că regimul de la Phenian ar fi trecut pe legătura alternativă pentru a scăpa de războiul cibernetic dus de americani.

„Preteni” vechi*

Uniunea Sovietică a fost pe vremuri unul dintre sponsorii principali ai regimului de teroare al Coreei de Nord, care a rămas, şi după căderea comunismului european, stăpân peste imensul lagăr de muncă numit Coreea de Nord.

Bunicul actualului conducător preaiubit al Coreei de Nord, Kim Ir Sen, considerat fondatorul regimului comunist de la Phenian, nu a fost numai un discipol al lui Mao Tsedun, dictatorul chinez responsabil pentru moartea a 70-100 de milioane de chinezi după cel de-al doilea război mondial, ci şi un prieten al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, care îl educase şi antrenase pentru a implementa „raiul” comunist asupra propriilor cetăţeni.

După căderea Cortinei de Fier, odată cu colapsul economic al URSS, legăturile dintre cele două ţări au căzut, Coreea de Nord trebuind să se susţină doar cu ajutorul Chinei.

  • Nicolae Ceauşescu, preşedintele comunist analfabet cu care a fost umilită România, era incapabil să rostească în mod corect numeroase cuvinte uzuale ale limbii române, „prieteni” fiind unul dintre ele.