O cercetătoare româncă a descoperit un aliaj de patru ori mai dur decât titaniul

Cercetătoarea Emilia Moroşan, profesoară la Rice University Huston, a descoperit un aliaj mai dur decât titaniul
Cercetătoarea Emilia Moroşan, profesoară la Rice University Huston, a descoperit un aliaj mai dur decât titaniul (ruf.rice.edu)

O echipă de cercetători de la o universitate americană, coordonată de Emilia Moroşan, considerată a fi unul dintre cei mai buni cercetători români, a reuşit să producă un aliaj din titan şi aur care ar putea revoluţiona modul în care sunt reailzate protezele.

Metalul a fost produs în laborator prin topirea împreună a titaniului şi a aurului şi este considerat de patru ori mai dur ca titaniul pur, iar în studiul publicat în revista Science Advances este menţionat faptul că materialul poate fi utilizat în acelaşi timp cu ţesutul uman viu.

Emilia Moroşan, profesor în cadrul Rice University Houston, a declarat, pentru BBC, că duritatea aliajului dintre cele două metale, împreună cu gradul înalt de biocompatibilitate al acestuia, îl fac „un compus al generaţiei următoare care va extinde în mod substanţial durata de viaţă a implanturilor dentare şi a protezelor pentru articulaţii”.

Aliajul de aur-titan este un compus cubic, cu un aranjament special de atomi, atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate. Titaniul este unul dintre puţinele metale utilizate în medicină şi stomatologie la scară largă.

„Proprietăţile mecanice ale compusului inter-metalic Ti3Au sugerează că acest material este foarte potrivit pentru aplicaţii medicale în cazul în care Ti este deja utilizat. Poate fi folosit inclusiv drept componentă (atât permanentă cât şi temporară), la proteze dentare şi implanturi. Creşterea de patru ori a durităţii, în comparaţie cu Ti pur, face din Ti3Au un compus metalic biocompatibil. Proprietăţile de uzură ale Ti3Au indică faptul că acest compus are un COF de patru ori mai mic decât cel al Ti, rezultând în reducerea volumului de uzură cu 70%. Asigură o durată de viaţă mai lungă pentru componente şi o acumulare de reziduri mai mică. Mai mult, capacitatea de a adera la o suprafaţă ceramică va avea ca rezultat reducerea costurilor şi greutăţii ambelor componente de sinteză”, se precizează în analiza publicată de Science Advances.

Premiată de Barack Obama

Românca în vârstă de 40 de ani, originară din Suceava, a fost premiată, în 2010, de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru cariera sa în domeniul cercetării. La vremea respectivă, Emilia Moroşan avea doar 34 de ani şi declara atunci că este entuziasmată de premiu, dar că cel mai mult se bucură de fondurile pe care le va obţine pentru continuarea cercetărilor sale. Emilia Moroşan a primit, de asemenea, National Science Foundation (NSF) CAREER Award, în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură