Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul şi cere Chinei să înceteze intimidările

Noul preşedinte taiwanez, Lai Ching-te 20 mai 2024 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)
Frank Fang
21.05.2024

Noul preşedinte taiwanez a depus jurământul şi a cerut Chinei să înceteze intimidările sale militare şi politice, într-un discurs care nu pare să descurajeze ambiţia regimului comunist de a prelua controlul asupra insulei autonome.

În discursul său inaugural de 30 de minute din 20 mai, Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), a declarat că Republica Chineză (ROC), care este numele oficial al Taiwanului, este o "ţară suverană şi independentă". El a adăugat că Republica Populară Chineză (RPC), care este denumirea oficială a Chinei, şi ROC "nu sunt subordonate una alteia".

"De asemenea, vreau să cer Chinei să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului şi să împartă cu Taiwanul responsabilitatea globală de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, precum şi în regiunea mai mare, şi să se asigure că lumea este eliberată de teama de război", a spus Lai.

Noul şef de stat a declarat că administraţia sa urmăreşte "consolidarea în continuare a democraţiei din Taiwan" şi "menţinerea păcii în Indo-Pacific".

"Întotdeauna am crezut că, dacă liderul unei ţări pune bunăstarea poporului mai presus de toate, atunci pacea în Strâmtoarea Taiwan, beneficiile reciproce şi coexistenţa prosperă vor fi obiective comune. Sper că China va înfrunta realitatea existenţei Republicii Chineze", a adăugat el.

Lai a câştigat alegerile prezidenţiale din ianuarie cu o diferenţă de aproximativ şapte puncte procentuale faţă de Hou Yu-ih, candidat al Partidului Kuomintang (KMT), aflat pe locul al doilea. Victoria sa a oferit DPP un al treilea mandat consecutiv fără precedent, după opt ani cu Tsai Ing-wen la conducere.

Victoria DPP este considerată un eşec pentru Partidul Comunist Chinez, care în mod tradiţional a favorizat candidaţii politici ai KMT datorită viziunii prietenoase a acestora faţă de vecinul comunist. În schimb, regimul chinez l-a etichetat pe Lai drept "scandalagiu" şi "separatist".

Partidul Comunist Chinez aplică adesea eticheta de "separatist" oricărui taiwanez care apără suveranitatea insulei şi respinge pretenţiile teritoriale ale regimului comunist asupra insulei. Regimul comunist chinez îşi pregăteşte armata pentru a cuceri Taiwanul, chiar dacă insula este o naţiune independentă de facto, cu propria armată, constituţie şi monedă.

Lai a reamintit poporului taiwanez că nu ar trebui să îşi facă iluzii cu privire la China.

"Atât timp cât China refuză să renunţe la utilizarea forţei împotriva Taiwanului, noi toţi cei din Taiwan ar trebui să înţelegem că, chiar dacă am accepta în totalitate poziţia Chinei şi am renunţa la suveranitatea noastră, ambiţia Chinei de a anexa Taiwanul nu va dispărea pur şi simplu", a afirmat el.

În ceea ce priveşte afacerile internaţionale, Lai a declarat că va colabora cu "alte naţiuni democratice pentru a forma o comunitate democratică", lucrând împreună la probleme precum combaterea dezinformării şi consolidarea rezistenţei democratice.

Eforturile Chinei de a influenţa alegerile din Taiwan au fost bine documentate, cu tactici care includ promovarea dezinformării prin intermediul platformelor de socializare şi utilizarea de stimulente financiare pentru a influenţa alegătorii taiwanezi.

Un raport declasificat al serviciilor de informaţii americane a arătat că Beijingul a intervenit în alegerile de la jumătatea mandatului din SUA din 2022 şi există preocupări tot mai mari că Partidul Comunist Chinez va încerca să influenţeze rezultatul alegerilor din noiembrie.

Înainte de discursul său, Lai a primit luni, la Biroul prezidenţial din Taiwan, felicitări din partea a aproximativ 200 de politicieni şi delegaţi străini. Printre demnitarii vizitatori s-au numărat cei din naţiunile care menţin în prezent legături diplomatice cu Taiwanul, precum şi cei din Japonia, Australia, Canada, Statele Unite şi mai multe naţiuni europene.

Fostul adjunct al secretarului de stat Richard Armitage şi fostul consilier economic principal de la Casa Albă Brian Deese s-au numărat printre membrii delegaţiei americane care s-a întâlnit luni cu Lai. Fostul secretar de stat Mike Pompeo a fost, de asemenea, prezent pentru a-l felicita pe Lai.

Taiwanul produce aproximativ 90 la sută din cele mai avansate semiconductoare din lume, care sunt cipuri minuscule ce alimentează totul, de la computere, smartphone-uri, la sisteme de rachete. Prin urmare, ambiţia Chinei de a cuceri Taiwanul este determinată în parte şi de obiectivul de a prelua controlul asupra sectorului semiconductorilor din insulă.

Sub administraţia sa, Lai a declarat că urmăreşte să dezvolte "cinci sectoare industriale de încredere" - semiconductori, inteligenţă artificială, armată, securitate şi, de asemenea, supraveghere şi comunicaţii de ultimă generaţie.

Înainte de inaugurarea de luni, Beijingul a luat deja măsuri pentru a face presiuni asupra lui Lai.

Şapte nave de război ale Chinei au navigat în apele din apropierea insulei şi şase avioane militare chinezeşti au traversat zona de identificare a apărării aeriene a insulei, în cele 24 de ore dinaintea orei locale 6 a.m. din 20 mai, potrivit Ministerului taiwanez al Apărării.

La începutul acestei luni, Biroul Naţional de Securitate din Taiwan a raportat că a existat o creştere a numărului de atacuri cibernetice zilnice provenite din partea chineză în ultimele luni, potrivit Agenţiei Centrale de Ştiri a guvernului insulei. În ultimele luni, au existat 2,5 milioane de atacuri cibernetice zilnice, în creştere de la 1 milion în ianuarie, potrivit publicaţiei, iar atacurile au vizat în principal site-urile guvernamentale taiwaneze.

Săptămâna trecută, China a sancţionat cinci comentatori politici taiwanezi, o măsură care a stârnit reacţii din partea Clubului Corespondenţilor Străini din Taiwan (TFCC).

"Sancţiunile reprezintă un afront la adresa libertăţii de exprimare şi a drepturilor jurnaliştilor de a lucra fără intimidare sau represalii. Îndemnăm autorităţile chineze să respecte principiile libertăţii de exprimare şi să se abţină de la acţiuni care subminează independenţa şi integritatea jurnalistică", a transmis TFCC într-un comunicat.

Luni, Ministerul Comerţului din China a anunţat sancţiuni împotriva a trei companii americane - unitatea Boeing de Apărare, Spaţiu şi Securitate, General Atomics Aeronautical Systems şi General Dynamics Land Systems - pentru vânzări de arme către Taiwan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor