Noul premier italian propus de populişti, Giuseppe Conte, are probleme de CV

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte (Getty Images)

Alegerea populiştilor italieni pentru funcţia de premier al Italiei, profesorul de drept Giuseppe Conte, în vârstă de 54 de ani, a declarat în CV-ul său că “şi-a perfecţionat studiile în drept” la Universitatea din New York.

Însă o purtătoare de cuvânt a instituţiei a declarat publicaţiei The New York Times că nu există nicio informaţie privind faptul că profesorul ar fi studiat acolo.

Mişcarea Cinci Stele şi potenţialul său partener de coaliţie, Liga, aşteaptă ca preşedintele italian Sergio Mattarella să aprobe numirea lui Conte pentru a putea fi format un guvern, potrivit BBC.

O purtătoare de cuvânt a Universităţii din New York (NYU) a declarat pentru BBC că informaţiile pe care le deţine instituţia “nu reflectă că Giuseppe Conte ar fi studiat la universitate sau că a fost numit membru” al acesteia.

“Deşi domnul Conte nu a avut un statut oficial la NYU, i s-a permis să facă cercetări la biblioteca Facultăţii de Drept a NYU în perioada 2008-2014 şi a invitat un profesor de drept al NYU să lucreze la un jurnal italian de drept”.

CV-ul lui Conte este disponibil publicului pe website-ului Camerei Deputaţilor şi are data de 17 septembrie 2013.

Potrivit CV-ului, Giuseppe Conte şi-a “perfecţionat şi actualizat” studiile la Universitatea din New York cel puţin o lună în fiecare vară în perioada 2008-2012.

Unul dintre partidele care l-au propus pe Conte pentru funcţia de premier a contestat acuzaţia că CV-ul său conţine neconcordanţe.

“El nu a scris în niciun moment că ar fi terminat cursuri sau masterate la universitate”, a precizat Mişcarea Cinci Stele într-o declaraţie, adăugând că potenţialul viitor premier al Italiei a vrut să-şi perfecţioneze acolo limba engleză.

Conte nu are experienţă în guvernare şi, drept urmare, o mare parte a credibilităţii sale se bazează pe trecutul său academic, care acum este sub lupă.

CV-ul lui Conte mai susţine că acesta a făcut “cercetări ştiinţifice” la Colegiul Girton din cadrul Universităţii Cambridge în 2001. O purtătoare de cuvânt a universităţii a declarat pentru BBC că nu poate confirma sau infirma afirmaţiile, invocând legile de protecţie a datelor.

În plus, Conte a afirmat că a lucrat la studiile sale în drept la Institutul Internaţional de Cultură din capitala austriacă Viena. Institutul – al cărei nume a fost scris greşit în CV – este de fapt o facultate de limbi şi nu pare să ofere cursuri de drept.