Noul "boom" al economiei chineze: produse şi servicii de luptă cu aerul poluat

Exerciţii de dimineaţă în Parcul Dalian, provincia Liaoning, în ciuda codului de smog roşu. 19.12.2016.
Exerciţii de dimineaţă în Parcul Dalian, provincia Liaoning, în ciuda codului de smog roşu. 19.12.2016. (Foto: Lyu Wenzheng/VCG via Getty Images - Epoch Times Germania)

Începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, în oraşele mari din China au fost anunţate alerte roşii de smog, iar valul poluării a afectat majoritatea oraşelor. La începutul acestui an, oficialii de la Beijing au emis alertă de cod portocaliu de poluare pentru încă trei zile după ce, iniţial, meteorologii anunţaseră că smogul trebuia să se ridice deasupra capitalei Chinei luni, 2 ianuarie 2017.

În căutarea aerului respirabil, chinezii încearcă orice mijloace pentru a se feri de agenţii chimici otrăvitori. Astfel, a luat naştere o întreagă ”industrie-smog”. La urma urmei, "a te îmbogăţi este glorios", susţinea Deng Xiaoping după ce întorcea foaia economiei socialiste, la trei ani după ce studenţii chinezi fuseseră masacraţi cu tancurile în Piaţa Tien-an-men.

Mass media chineză oferă detalii legate de ”industria-smogului”, iar prestările de servicii şi vânzările de produse înfloresc. Astfel, în decembrie, o platformă-online a vândut 15 milioane de măşti de gură - cu 380% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În patru zile au fost vândute 110 000 aparate de curăţat aerul, adică de trei ori mai multe decât anul trecut.

Un alt produs de trend este ”testerul PM 2,5”, un aparat cu care se poate măsura încărcătura de praf fin din atmosferă, care afectează plămânii. În afară de aceasta, un fel de plasă de instalat la fereastră cu un strat nano urmează să filtreze praful fin, astfel încât locuinţa să poată fi aerisită. Se vând plante verzi, cu promisiunea că ele ar reduce materiale nocive din aer.

Dispozitive speciale de nas urmează să înlăture praful fin inspirat şi spălătoare de ochi să amelioreze iritaţiile. Se caută intens diverse medicamente - alopate - cât şi tradiţionale chinezeşti. Ierburile chinezeşti şi alimentele contra tusei şi a inflamaţiilor plămânilor sunt la mare căutare.

“Ziarul de seară din Beijing” a raportat că serviciile online de livrare de alimente înfloresc şi ele. Motivul este că oamenii pur şi simplu încearcă să facă ceva pentru a contracara efectele aerului otrăvitor.

Există "meniuri anti-smog" - iar popularitatea de care se bucură este deja enormă - deşi este în mod evident o şarlatanie - el constând de exemplu din orez chior şi ciuperci albe – dar aceste alimente întăresc plămânii şi curăţă sistemul respirator, potrivit medicinii tradiţionale chineze.

Îngrijirea copiilor

Pe lângă aceste produse înfloresc tot felul de prestări de servicii. Deoarece grădiniţele, şcolile şi gimnaziile sunt închise, familiile trebuie să aibă grijă de copii cum pot. Se aplează la serviciile private. Părinţii care îşi fac griji că cei mici ar putea rămâne în urmă la şcoală îi pun pe aceştia să ia cursuri online, care au înflorit şi ele.

Oficiile de turism profită: cine are bani poate evada. De exemplu spre Tailanda, Japonia, Indonezia şi Australia. Deoarece în cazul codului roşu şi traficul este limitat, în oraşele mari se formează comunităţi de transport în comun.

Cei care au bani, dar nu vor să plece, îşi închiriază o cameră la "hoteluri cu aerul curat". De obicei, ele sunt închiriate la preţul dublu decât tariful normal, deşi nimeni nu poate spune dacă aerul este într-adevăr curat.

Potrivit datelor publicate, pe 20 decembrie, 28 de oraşe au fost afectate, asta însemnând 20 de procente din suprafaţa ţării. Cinci sute de milioane de chinezi sunt afectaţi în mod direct, peste o treime din populaţia chineză. Afecţiunile respiratorii şi ochii iritaţi sunt la ordinea zilei, iar spitalele supraaglomerate. Cei mai afectaţi de aerul poluat sunt copiii.