Nou studiu: aluminiul provoacă Alzheimer

Un studiu recent a relevat legătura dintre aluminiu şi boala Alzheimer, demonstrând că metalul joacă un rol în declinul cognitiv.
(photos.com)

O legătură între aluminiu şi boala Alzheimer a existat de mult timp, însă mulţi oameni de ştiinţă au afirmat că nu există suficiente dovezi care să dea vina pe metalul folosit de mii de oameni zilnic în gospodărie, se arată într-un articol publicat de Daily Mail.

Cu toate acestea, profesorul Chris Exley, de la Universitatea Keele, afirmă că ultimele sale cercetări au confirmat că, într-adevăr, acesta joacă un rol în declinul cognitiv.

El dezvăluie rezultatele ultimului său studiu într-un articol pentru site-ul medical The Hippocratic Post.

Legătura strânsă dintre expunerea omului la aluminiu şi incidenţa bolii Alzheimer a existat de peste o jumătate de secol. Cu toate acestea, fără o dovadă certă, la acest moment, nu exită încă un consens în comunitatea ştiinţifică cu privire la rolul acestei cunoscute neurotoxine în devastatoarea boală a creierului.

Cele mai recente cercetări ale grupului lui Exley, publicate în Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, fac această legătură chiar mai convingătoare.

În opinia profesorului, concluziile sunt fără echivoc în confirmarea rolului aluminiului, în unele, dacă nu toate cazurile bolii Alzheimer.

"Cel puţin, aceste rezultate noi ar trebui să ne încurajeze pe toţi şi chiar să-i facă şi pe cei care au menţinut cu fermitate că aluminiul nu are niciun rol în boală, să se gândească din nou. Nu cred că este singurul factor, dar cred că este unul important, care ar trebui să fie luat în considerare foarte serios", a declarat Exley.

Potrivit studiului, atunci când noile rezultate sunt puse în contextul informaţiilor deja cunoscute despre aluminiu şi boala Alzheimer semnificaţia lor devine copleşitoare şi convingătoare. Deja este ştiut că gradul conţinutului de aluminiu din ţesutul cerebral la debutul tardiv sau sporadic al bolii Alzheimer este semnificativ mai mare decât cel regăsit la controalele medicale ale persoanelor în vârstă.

Aşa că, persoanele care dezvoltă boala Alzheimer după vârstă de 65 de ani au, de asemenea, mai mult aluminiu în ţesutul creierului lor decât persoanele de aceeaşi vârstă ce nu suferă de această boală.

Niveluri chiar mai ridicate de aluminiu au fost găsite în creierul persoanelor diagnosticate cu o formă de debut precoce sau sporadic al bolii Alzheimer, care au experimentat o expunere neobişnuit de mare la aluminiu prin intermediul mediului sau locului de muncă.

Acest lucru înseamnă că boala Alzheimer debutează la o vârstă cu mult mai mică, de exemplu, înainte de 65 de ani, la persoanele care au fost expuse la niveluri neobişnuit de mari de aluminiu în viaţa lor de zi cu zi.

Studiul arată că unele dintre cele mai ridicate niveluri de aluminiu măsurate vreodată în ţesutul cerebral uman sunt găsite la persoanele care au fost diagnosticate cu boala Alzheimer familială (boală ereditară autozomal dominantă - n.r).

Nivelurile de aluminiu în ţesutul cerebral al persoanelor cu boala Alzheimer familială sunt similare celor înregistrate la persoanele care au murit de encefalopatie indusă de aluminiu în timpul dializei renale.

În susţinerea datelor cantitative, studiul a folosit, de asemenea, o metodă dezvoltată recent şi pe deplin validată de microscopia de fluorescenţă pentru a oferi imagini uimitoare şi fără echivoc ale aluminiului în ţesutul cerebral recoltat de la donatori cu boala Alzheimer familială.

Boala Alzheimer familială este o formă a bolii cu debut precoce, ale cărei prime simptome apar deja la vârsta de 30 sau 40 de ani.

Este extrem de rară, constituind probabil 2-3 la sută dintre toate cazurile de boală Alzheimer. La baza bolii se află mutaţiile genetice asociate cu o proteină numită beta-amiloid, proteină care a fost puternic legată de cauza tuturor formelor bolii Alzheimer.

Sauna reduce demenţa?

Sauna frecventă poate reduce riscul de demenţă, potrivit unui nou studiu.

Bărbaţii care au fost la saună de 4-7 ori pe săptămână au fost cu 66 la sută mai puţin susceptibili de a fi diagnosticaţi cu demenţă decât cei care au fost la saună o dată pe săptămână, a relevat un studiu elaborat pe parcursul a 20 de ani de Universitatea din Finlanda de Est.

Studiul este primul care leagă sauna cu riscul de demenţă.

Persoanele cu boala Alzheimer familială produc mai mult beta-amiloid şi debutul simptomelor bolii Alzheimer apare cu mult mai devreme în viaţă.

Acest nou studiu ar putea sugera că predispoziţiile genetice la debutul precoce al bolii Alzheimer sunt legate, într-un fel, de acumularea de aluminiu în ţesutul cerebral.

Îmbătrânirea populaţiei este principalul factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer şi aluminiul se acumulează în ţesutul cerebral uman odată cu înaintarea în vârstă.

Expunerea la aluminiul din mediu sau de la locul de muncă rezultă în niveluri mai ridicate ale metalului în ţesutul cerebral uman şi la o formă cu debut precoce şi sporadic al bolii Alzheimer.

Predispoziţiile genetice, care sunt folosite pentru a defini boala familială sau cu debut precoce a bolii Alzheimer, de asemenea, predispun la niveluri mai ridicate de aluminiu în creier la o vârstă cu mult mai mică.

Este acceptat faptul că aluminiul, ca o neurotoxină cunoscută, de exemplu, este cauza encefalopatiei de dializă, iar acumularea sa în ţesutul cerebral uman, la orice vârstă, poate contribui la orice boală în curs de desfăşurare sau la toxicitate.

Ar trebui să luăm toate măsurile de precauţie posibile pentru a reduce acumularea de aluminiu în ţesutul cerebral, prin activităţile noastre de zi cu zi, iar specialiştii ne recomandă să începem acest lucru cât mai devreme posibil în viaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură