Noi săpături la poligonul nuclear Punggye-ri din Coreea de Nord

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Grupul de monitorizare a Coreei de Nord, 38 North, susţine că, în ciuda seismelor şi a prăbuşirii unui tunel care a ucis câteva sute de muncitori, imaginile recente de satelit arată dovezi că se construieşte un nou tunel la poligonul nuclear Punggye-ri.

Raportul precizează că lucrările au fost surprinse la “Poarta de Vest”, o reţea în mare parte nefolosită şi separată de locul unde au avut loc ultimele cinci teste nucleare. Analiza imaginilor de satelit susţine:

S-a efectuat un volum mare de lucrări în mod constant de la ultimul test nuclear al Coreei de Nord. Zilnic au existat vehicule şi personal în zona porţii, se deplasau cărucioare de minerit de la poartă către grămada cu materiale excavate şi au fost indicii ca s-au depus noi materiale excavate. Aceste activităţi sugerează că se fac excavaţii pentru construirea unui tunel la Poarta de Vest, nord-coreenii dorind să extindă potenţialul poligonului pentru viitoare teste nucleare.

Lucrările de construire a unui tunel pe muntele Mantap ar putea fi menite să ţină muncitorii ocupaţi, ţinând cont de faptul că rapoartele precedente ale unor dezertori susţin că muncitorii sunt ţinuţi în carantină din cauza nivelului ridicat al contaminării radioactive din zonă.

Există în continuare temeri privind desfăşurarea unor teste subterane, chiar dacă lucrările la Poarta de Vest ar putea cauza prăbuşirea întregului munte. Dacă ar avea loc această prăbuşire, nu numai că va fi eliberat un nor fatal de radioactivitate ce s-ar putea răspândi pe cuprinsul Emisferei Nordice, dar ar putea fi declanşată şi o erupţie a vulcanului Paektu.