Noi înregistrări în cazul Vlad Cosma contra DNA: "Voi credeţi că judecătorul e mână în mână cu procurorul. Nu e frate aşa!"

"Nu poate nimeni să-ţi facă, să-ţi promită ceva în condiţii de nelegalitate", i-a transmis procurorul DNA Negulescu lui Vlad Cosma, atunci când acesta încerca să obţină înţelegeri avantajoase.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

La finele săptămânii trecute, fostul deputat PSD Vlad Cosma, condamnat la 5 ani de închisoare de instanţa de fond, stârnea un uriaş scandal - valorificat rapid de Tăriceanu şi Dragnea - difuzând, la Atena 3 şi RTV, o serie de înregistrări audio menite să acrediteze ideea că procurorii DNA plantează probe şi înscenează dosare oamenilor politici. Noi înregistrări difuzate marţi seara de Realitatea TV prezintă însă o altă faţetă a realităţii, şi anume, din înregistrări pare să reiasă că fostul deputat a fost turnător, încerca să obţină înţelegeri cu procurorii.

Redăm una dintre înregistrări:

Negulescu : - Dar unde e domnul Ghiţă?

Cosma: - N-am pus întrebările astea ca sa nu par prea interesat. Mă duc şi eu şi mai latru şi mai las să ardă. Nu mă duc din prima să întreb unde e omul... Ne trebuie o gândire. Nu pot eu sa întreb unde e şi cineva să-mi dea adresa, trebuie să facem o strategie. Să nu se mai ducă pe la TV, să văd cine vine cu alea, să-i da un un fişier cu ceva, să vedem unde-l duce. N-o să-mi zică el... 'Neapărat să îi dau ceva'. Îi dau ceva. cum ţi-am zis.

Negulescu: - Am crezut că ştii persoana cu care ţine legătura...

Cosma: - Putem şi aşa, dar eu n-am o problemă că putem găsi o persoană care....

Negulescu: - Tu mi-ai zis...

Cosma: - Exact... că găsim prostul. Presupun că fugit pe aici şi cu cine-l urmăreşti? Cu ăştia de l-au pierdut din faţa ochilor?! Dacă e plecat în afară, cum îl urmăreşti tu afară? Ia, să văd! Astea sunt cele două probleme. Hai, să zici, că pe aici îl pierde, iar îl găsiţi, telefonul, e mai uşor. Dar dacă e unul care se duce şi îi duce mesaj...

Negulescu: - Ce l-ar determina să se întoarcă?

Cosma: - De bani nu s-ar întoarce. Nu? Şi-a asumat. Firmă turcească, tot ce n-a mătrăşit e cu sechestru. Presupunem că am şti cine îi duce mesajul. Cum îl urmărim pe dobitoc? Ideea mea să îi dăm stick nu e bună?

Negulescu: - Îţi dai seama că nu e prost

Cosma: - Nu e, dar de la mine a luat Orange-ul.

Negulescu: Zi-mi de taică-tu.

Cosma: - Păi intră el, na...

Negulescu: - Păi zi-mi pe ce, ca să ştiu despre ce e vorba.

Cosma: - Păi pe ce mi-ai zis tu, aia cu Hidro. Pe aia; ce a zis Lucică (Lucian Onea, n.r.), că mai trebuie să confirme nu ştiu cine.

Negulescu: - Păi eu de unde să ştiu cine trebuie să confirme?

Cosma: - Îl întrebi pe el pe WhatsApp. Se referea la faptul că a participat la o discuţie în care ştie că Ghiţă a zis că îi dă nişte bani din lucrarea aia, asta era speţa, dar nu mai ştiu dacă Ghiţă îi dădea bani, sau Herţanu îi dădea bani.

Negulescu: - Ideea este să spună adevărul. Dacă ştie mai mult decât ştim noi este important să spună. Dacă sunt elemente de noutate care ar putea să ne ajute... Sunt două condiţii pe 19 (art.19 din Legea nr.682/2002 privind protecţia martorilor, n.r.) - ”denunţă” şi ”sprijină la”, care trebuie îndeplinit cumulativ. Poate are elmente de noutate pe care noi nu le-am aflat

Cosma: - Pe ăla, Ceort?

Negulescu: - Kenya.

Cosma: - *** mea, a trecut o lună jumate.

Negulescu: - Asta e!

Cosma: - De nu l-am căutat pe ăla...

Negulescu: - E o vorbă, de ce dai din ***, dacă nu te **** nimeni?! Aşteaptă... ce, e vreo problema?

Cosma: - Nu, dar nu ştiu ce fac el cu mine, nu mă interesează de el. Deci trebuie să nu dau din ***. OK. Aştept. Nici n-am ce să aştept. Că la 19 (art.19 din Legea nr.682/2002), acolo, l-am luat. Eu măcar analizez situaţia în cazul în care voi chiar vreţi să-l prindeţi pe ăsta sau nu. Mi se pare, aşa, că şi voi aţi lăsat motoarele...

Negulescu: -Aşa crezi tu? Cum adică am lăsat motoarele?

Cosma: -Păi nu s-a mai întâmplat nimic.

Negulescu: -Păi tu crezi că astea se fac cu vâlvă?

Cosma: - Păi la Alexe ai dărâmat uşile. Ai chemat 200 de oameni la declaraţii.

Negulescu: - E în procedura de urmărire, e dat în urmărire generală, în urmărire internaţională. L-au dat pe interpol. Lucrurile se desfăşoară în condiţii de legalitate. Doar nu ne apucăm acum să hăituim lumea pe piaţă ca să-l aducă pe ăsta. Fac procedurile specifice.

Negulescu: - Şi ideea mea ai prezentat-o?

Cosma: - Cu ce?

Negulescu: - Cu mine! Păi şi nu ţi-am spus?

Cosma: - Păi nu mi-ai spus. Ce mi-ai spus? Că ultima oară când te-am căutat s-a răzbunat unul pe mine. După 5 ani. Poate sunt unii care nu vor să îl găsească. Eu, şi dacă te ajut îmi iau tot cinci ani. Pot să mă duc acum cu o mie de hârtii. Şi-atunci am venit cu o idee. Să-mi schimb şi eu aia ca să-mi rezolv problema. Tu pleci.... hoţul... iei medalii...

Negulescu: - Nu poate nimeni să-ţi promită... Vrei să te mint? Ascultă-mă! Nu poate nimeni să-ţi facă, să-ţi promită ceva în condiţii de nelegalitate.

Cosma: - Ce înseamnă nelegalitate?

Negulescu: - Tu poţi să propui... Deci tu în instanţă poţi să faci orice fel de.... prin avocaţi...

Cosma: - Eu nu vreau o hârtie scrisă că... Eu merg pe obrazul vostru.

Negulescu: - În procedura de urmărire noi nu putem să-ţi dăm 19. Singurul lucru, în procedura de dare în urmărire a lui ăsta, tu nu poţi să-ţi faci 19.

Cosma: - Dar nici nu îmi trebuie. Că am 3 de 19. Nu încă un 19 mă interesează.

Negulescu: - Tu va trebui să mergi pe procedura normală judiciară, să-ţi depui actele pe 19 şi să faci în continuare ce crezi că e de făcut.

Cosma: - Să schimb încadrarea.

Negulescu: - Păi faci cerere. Vedem. Instanţa acceptă, nu acceptă. Eu nu pot să-ţi promit nişte lucruri aiurea în tramvai. Şi să îţi spun şi de ce. Soluţia este la judecător, nu la procuror. Ai înţeles? Adică judecătorul este cel care propune schimbăm, nu schimbăm, am motive, n-am motive.

Cosma:- Dacă nu-s ambii de acord?

Negulescu: - Nu există ambii de acord. Procedura judiciară nu este o procedură consensuală. Tu trebuie să faci ceea ce crezi că e legal să faci să obţii ceea ce îţi doreşti. Sunt lucruri care mă depăşesc. În primul rând că procurorul de şedinţă nu poate fi influenţat de procurorul de urmărire. Nu poate să îi spună nimeni: Dom'le, vrea nu ştiu cine să facă nu ştiu ce, fă aşa. Pentru că ne ducem toţi la puşcărie. Dar tu trebuie să faci toate demersurile legale ca să îl convingi pe judecător că ar fi mai bine aşa decât aşa.

Cosma: - Păi o să sară ăla.

Negulescu: - Păi el o să sară, dar e treaba lui. Oricum, pâinea şi cuţitul este la judecător şi dacă ar sări ăla. Vorbesc foarte serios, pe bune. Voi aveţi reprezentarea că e aşa o comuniune de idei şi de aşa şi că judecătorul e mână în mână cu procurorul. Nu e frate aşa! Fiecare e pe mâna lui, îşi face treaba, ăla zice într-un fel, ălălalt zice în alt fel.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că posturile Antena 3 şi RTV au prezentat o serie de înregistrări audio ce redau presupuse discuţii purtate de procurorul-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, Onea Lucian, cu inculpatul Vlad Cosma, despre modul în care au ajuns mai mulţi procurori să fie promovaţi şi cum au falsificat probe în cazul mai multor oameni politici.

În replică, DNA a acuzat că deputatul PSD a prezentat denaturat situaţia folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal. Mai mult, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul lui Vlad Cosma le-au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său, Mircea Cosma. Detalii aici.

În acelaşi timp, procurorul-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, Onea Lucian, a ieşit la rampă şi a negat acuzaţiile grave pe care le-a făcut la adresa sa fostul deputat Vlad Cosma. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne