Noi informaţii furnizate de SUA susţin ipoteza că zborul MH17 a fost doborât de separatiştii pro-ruşi

Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.
 
Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.   (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Convorbirea telefonică între doi şefi ai rebelilor pro-ruşi din Ucraina, înregistrată de serviciile de securitate ucrainene, din care reiese că aceştia au doborât un avion, a fost autentificată de experţi americani, a anunţat duminică Ambasada Statelor Unite la Kiev.

“Datele audio furnizate presei de către serviciul de securitate ucrainean au fost examinate de experţi ai comunităţii de informaţii care au confirmat că este vorba de conversaţii autentice între lideri separatişti cunoscuţi”, a anunţat misiunea diplomatică americană într-un comunicat, conform AFP, preluat de Mediafax.

Conform comunicatului citat, teza principală, “bazată pe mai multe elemente”, este că Boeingul malaezian cu 298 de persoane la bord a fost probabil doborât de o rachetă sol-aer SA-11 (Buk), lansată din teritoriul controlat de separatişti în estul Ucrainei.

Tot duminică, şeful diplomaţiei SUA, secretarul de stat John Kerry, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune CNN că este "clar" că sistemul de rachete folosit pentru a dobora avionul malaezian în estul Ucrainei provine din Rusia. Kerry a mai afirmat că dovezile în cazul aeronavei prăbuşite arată cu degetul către separatişti.

"Este clar că este vorba despre un sistem care a fost transferat de Rusia şi pus în mâinile separatiştilor" pro-ruşi din Ucraina, a declarat Kerry, citat de AFP.

Redăm câteva fragmente elocvente din convorbirea separatiştilor pro-ruşi date publicităţii de Kiev:

Într-o conversaţie ce a avut loc la 4:33 pm, ora locală a Kievului, după prăbuşirea avionului, un luptător rebel numit „Maiorul” îi transmite altui coleg, numit ”Grecul”, date despre dezastru.

"Avionul s-a rupt în bucăţi în aer, lângă minele Petropavlovskaya. A fost găsită prima victimă – o femeie, civil", spune acesta.

La 5:42 pm, „Maiorul” afirma că avionul era civil: "La dracu. Este aproape 100% sigur că avionul era civil".

Întrebat câţi oameni se aflau la bord, acesta răspunde afirmativ, folosind o înjurătură, adăugând: "Bucăţile [de avion] au căzut pe străzi... Bucăţi de scaune, canapele, corpuri".

Întrebat dacă la bord s-ar fi găsit arme, „Maiorul” răspunde: "Nu. Numai lucruri de-ale civililor, medicale, prosoape, hârtie igienică".

Conform acestuia, s-au găsit actele unui student indonezian.

Zborul MH17 aparţinând Malaysia Airlines s-a prăbuşit în data de 17 iulie pe teritoriul Ucrainei, la 60 de km de graniţa cu Rusia. Toţi cei 298 de ocupanţi ai avionului au murit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe