Nicuşor Dan: "Acum avem cifrele!" Anularea nestatutară a alegerilor din Bucureşti a decis aşadar preşedintele USR"

Fostul lider al USR se declară şocat de faptul că, cei care, atunci când au poziţionat partidul pe tema redefinii familiei împotriva voinţei sale, i-au vorbit despre principii, acum închid ochii în faţa ilegalităţilor şi deturnării scopului în care a fost creată formaţiunea.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele USR a fost decis în urma unei anulări nestatutare a alegerilor delegaţiei filialei din Bucureşti, acuză, pe Facebook, fondatorul formaţiunii, Nicuşor Dan, precizând că mai multe persoane importante din Uniunea Salvaţi România reclamă neregulile Congresului de ieri.

Potrivit lui Nicuşor Dan, dacă alegerile statutare din Bucureşti nu ar fi fost anulate, Cristian Seidler - care, reamintim, s-a retras din cursa internă acuzând nereguli în organizarea Congresului - ar fi fost noul preşedinte al formaţiunii, nu Dan Barna.

"Acum avem cifrele. La congresul USR de ieri au lipsit sau şi-au anulat votul 96 de persoane din lista de 276 de delegaţi (din care aprox. 90 din afara Bucureştiului). Dacă adăugăm pe cei 58 de delegaţi pro-Seidler aleşi iniţial la Bucureşti, Cristian Seidler ar fi câştigat din primul tur (cu aprox. 150-160 de voturi). Pe sistemul impus la al doilea rând de alegeri din Bucureşti, ar fi luat aici maximum 35 de voturi. Adică, ar fi obţinut în total 125 la Congres şi ar fi pierdut în turul doi în faţa coaliţiei Barna – Alexandrescu. Anularea nestatutară a alegerilor din Bucureşti a decis aşadar preşedintele USR", scrie Nicuşor Dan pe contul său de Facebook.

Nicuşor Dan a mai declarat că, la momentul plecării din USR, a respectat decizia majorităţii iar acum este şocat să vadă că tocmai cei ce i-au invocat principii în momentul în care au poziţionat partidul pe tema referendumului vizând redefinirea familiei acum nu reacţionează la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat.

''Vreau să explic şi de ce vorbesc despre ce se întâmplă în USR. Am plecat din partid crezând că las în urmă o organizaţie de oameni principiali care merge pe drumul ei. Am respectat decizia majorităţii. I-am apreciat în special pe oamenii care mi-au spus în faţă (şi am imaginea momentului întipărită în memorie) că vor vota poziţionare faţă de referendumul pentru familie, că e o decizie de principiu pentru ei, că principiile lor prevalează în faţa opţiunii mele. Ei bine, sunt şocat să văd că exact acele persoane nu reacţionează la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat. Parlamentarii jurişti, cu care USR-ul se mândreşte când fac opoziţie la atacurile la justiţie ale PSD-ului, spun că alegerile din Bucureşti au fost anulate nestatutar, solicită arbitraj independent, şi nimeni din tăbăra avantajată de decizie nu doreşte o dezbatere pe fond, nu îşi consultă un prieten avocat.

Eu nu mai sunt în partid, dar în USR au rămas oameni care au venit pentru mine, care au muncit pentru USR timp de mai bine de doi ani, cărora le-am recomandat să rămână după ce eu am plecat şi care îmi spun că nu mai suportă nelegalitatea şi denaturarea scopurilor USR-ului. Faţă de aceşti oameni am o responsabilitate. Mesajul meu de ieri (în termeni poate prea duri, dar corect în fond) şi mesajul meu de azi sunt o asumare a acestei responsabilităţi", adaugă Nicuşor Dan.

În continuare, Nicuşor Dan dă share unei scrisori deschise, postate de deputatei USR Lavinia Cosma, scrisoare asumată de 15 parlamentari şi lideri de filiale, care acuză vicierea alegerilor.

Redăm scrisoarea

"Respectarea regulilor este un principiu fondator al USR şi începe în interiorul USR. Dacă USR este corupt din interior, el nu îşi poate îndeplini misiunea publică de a curăţa politica românească.

Este aşadar de datoria noastra să semnalăm public faptul ca regulile au fost incalcate in mod repetat de catre Biroul Naţional al USR.

Alegerile de delegaţi din 15.10. 2017 de la Bucureşti au fost statutare, dar rezultatul nu a convenit pentru ca 58 din cei 63 de delegaţi îl susţineau pe Cristian Seidler. Cu acest rezultat la Bucureşti şi cu susţinerea din ţară (96 de delegaţi au lipsit sau şi-au anulat votul), Seidler ar fi câştigat preşedinţia USR din primul tur - legal, legitim, curat.

Biroul Naţional a facut tot posibilul pentru a anula alegerile de la Bucureşti şi a organizat alegeri paralele, nestatutare, care au durat 3 zile de “organizat”. S-au făcut multiple abuzuri: votanţii au fost desemnaţi de catre Biroul National, iar pe liste au fost trecute persoane care nu au candidat să fie delegaţi.

Comisia Municipală de Arbitraj a Municipiului Bucureşti a constatat aceste nereguli şi a declarat alegerile paralele din 23-25.10.2017 nestatutare. Ca atare, Congresul Extraordinar este nestatutar, deoarece a primit delegaţi aleşi nestatutar.

Aşa cum s-a vazut şi la vot, rezultatul ar fi fost cu totul altul daca aceste incalcari ale statutului nu s-ar fi produs.

Prin urmare, solicitam presedintelui votat ieri la un Congres viciat – precum si celor care l-au impins in fata – sa ia act de situatia creata prin ilegalitatile pe care le-au girat sau chiar instrumentat. Cerem recunoasterea crizei de moralitate si legitimitate de la varful USR, remedierea de urgenta a problemelor si revenirea la principiul respectarii regulilor inclusiv si mai ales in interiorul partidului.

Lucian Stanciu-Viziteu- deputat si presedinte filiala Bacau
Mihai Botez-deputat
Lavinia Cosma-deputat
Cosette Chichirau-deputat
Cristi Ghica-senator
Ramona Dinu-senator
George Dirca-senator
Bogdan Rodeanu-deputat si presedinte filiala Galati
Andrei Plujar-presedinte filiala Caras-Severin
Nicusor Lina-presedinte filiala Teleorman
Catalin Stancu-presedinte filiala Braila
Ana Ciceala-Consilier municipal
Cami Mahalean-presedinte filiala Deva
Cristina Coroblea-Consilier local sector 5
Mihaita Sava-presedinte filiala Buzau
Gabriela Olar-presedinte USR Salaj
Andrei Postica - vicepresedinte Galati Lucian Chiriloi -membru BL Galati
Daniel Zinica -membru BL Galati
Petru Pletea-membru filiala Focsani
Mihaela Roman-membru filiala Buzau
Alin Arsu-consilier municipal
Radu Miruta-presedinte filiala Gorj
Bogdan-Florin Cristea - vicepreşedinte filiala sector 2
Catalin Diaconu - membru USR Gorj
Stroie Marius - vicepresedinte USR Gorj
Stoian Laurentiu - membru BL USR Tg Jiu
Bliduti Marius - membru USR Gorj
Bogdan Gradinaru - USR Ilfov
Leonard Oprea - vicepresedinte USR Braila
Ionuţ Voinea - vicepreşedinte USR Caraş-Severin
Vlad Bucur - membru USR Sector 2
Cosmin Manole-consilier local"