Netanyahu şi Trump discută despre Siria şi Iran înaintea summitului din Helsinki

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat duminică faptul că a discutat despre Siria şi Iran cu preşedintele american Donald Trump înaintea întâlnirii acestuia în Helsinki cu omologul său rus Vladimir Putin.

Moscova este marele aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, ale cărui avansări în zonele ocupate de rebeli în apropierea graniţei cu Israelul îngrijorează guvernul lui Netanyahu. Ruşii colaborează de asemenea cu Iranul, un adversar al Israelului şi al Statelor Unite care are trupe care luptă alături de Assad în Siria.

În remarcile adresate Cabinetului Israelului, Netanyahu a afirmat că, într-o conversaţie telefonică avută sâmbătă cu Trump, cei doi au discutat despre probleme legate de securitate şi diplomaţie ce sunt generate de evoluţiile regionale, în special cele din Siria şi Iran, potrivit Reuters.

Netanyahu a declarat că i-a mulţumit lui Trump pentru poziţia sa dură împotriva Iranului. Preşedintele american, a precizat Netanyahu, “a reiterat angajamentul său faţă de securitatea Israelului şi a disponibilităţii de a ajuta Israelul în diferite domenii”.

Trump se întâlneşte cu Putin luni în capitala finlandeză Helsinki.

În urmă cu câteva zile, Netanyahu a zburat la Moscova pentru a discuta cu Putin, tema principală fiind cererea Israelului ca forţele iraniene să plece din Siria.