Netanyahu doreşte să convingă puterile europene că Iranul nu are ce căuta în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că doreşte să obţină sprijin de la puterile europene pentru ca Iranului să i se refuze prezenţa militară în Siria.

“Credem că Iranul nu trebuie să aibă o prezenţă militară în Siria, în niciun loc”, a spus Netanyahu membrilor facţiunii sale parlamentare luni, potrivit RFE/RL.

“Aceste lucruri, bineînţeles, nu reflectă doar poziţia noastră. Pot spune cu siguranţă că ele reflectă şi punctul de vedere al altora din Orientul Mijlociu şi dincolo de Orientul Mijlociu”, a precizat el.

Premierul a mai afirmat că îi va aborda pe liderii din Germania şi Franţa în timpul unei vizite pe care o va efectua săptămâna viitoare în Europa pentru a discuta despre prezenţa militară iraniană în Siria şi despre decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear încheiat cu Iranul.

Netanyahu se va întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel în timpul vizitei din 4-6 iunie. Premierul a afirmat că s-ar putea întâlni, de asemenea, cu premierul britanic Theresa May.

Consilieri militari iranieni şi miliţii aliate cu Iranul au oferit un sprijin important preşedintelui sirian Bashar al-Assad pe durata războiului civil ce durează de peste şapte ani împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

În ultimele luni, în condiţiile în care forţele lui Assad au obţinut victorii şi au recuperat controlul asupra Alep, Damasc şi a altor centre de populaţie din Siria, Israelul a avertizat în legătură cu posibilitatea ca Iranul să dezvolte o prezenţă militară consistentă în Siria.

Israelul a fost unul dintre puţinele state care au susţinut decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage la începutul acestei luni din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

Acel acord prevede ca Teheranul să îşi restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva sa. Totuşi, statul evreu a susţinut că ridicarea sancţiunilor a permis Iranului să îşi extindă prezenţa în Orientul Mijlociu, atât prin intermediul propriilor forţe cât şi prin grupuri aliate, precum miliţia libaneză Hezbollah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe