Netanyahu discută cu Trump acordul nuclear iranian la New York

Ameninţarea iraniană va fi pe primul loc în agenda premierului israelian Benjamin Netanyahu în cadrul întâlnirii de luni cu preşedintele american Donald Trump, în New York.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Unii oficiali americani au declarat că întâlnirea, stabilită pentru ora locală 1 p.m. (8 p.m. ora Israelului), se va concentra în principal pe Iran şi nu pe conflictul israeliano-palestinian.

Premierul Benjamin Netanyahu îi va prezenta preşedintelui american Donald Trump poziţia Israelului, conform căreia SUA trebuie să depună eforturi pentru a anula acordul nuclear cu Iranul sau să aplice schimbări semnificative acestuia.

Printre schimbările cerute de Israel se numără: sancţiuni mai dure împotriva Teheranului; o monitorizare intensificată a programului nuclear al Iranului; prelungirea perioadei de timp în care i se interzice Iranului să îmbogăţească uraniu pentru arme la peste cei 10 ani stabiliţi în acordul nuclear; să ceară Iranului să distrugă centrifugele avansate pe care le deţine în prezent; să ceară Iranului să pună capăt programului de rachete de rază lungă; să ceară Iranului să nu suspende ajutorul – bani şi arme – acordat grupurilor Hezbollah şi Hamas.

De asemenea, Netanyahu va prezenta aceste solicitări în timpul discursului său de marţi la Adunarea Generală a ONU.

“Israelul nu va accepta consolidarea prezenţei iraniene la graniţa noastră nordică, care pune în pericol nu doar Israelul, ci şi pe vecinii noştri arabi, şi suntem dedicaţi să acţionăm împotriva acestei situaţii. Astăzi, cuvintele Israelului sunt luate în serios şi aşa şi ar trebui să fie”, a declarat premierul israelian vineri seară în timpul unei cine în New York cu apropiaţii săi.

Netanyahu a petrecut dimineaţa de sâmbătă pregătindu-se pentru discursul său la ONU şi se estimează că va face unele schimbări şi corecţii la discurs până în ultima clipă, inclusiv în timp ce este pe podium, aşa cum a făcut-o în anii precedenţi.

Premierul israelian, care va lua cuvântul în ziua de deschidere a reuniuii Adunării Generale a ONU, doreşte să susţină un discurs semnificativ care să creeze valuri şi să lase o impresie profundă după aceea.

Se estimează că acesta va face referiri împotriva acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015 şi va sublinia cât de periculos este acest acord. De asemenea, el va explica în termeni simpli poziţia sa faţă de prezenţa iraniană în Siria şi va preciza că Teheranul s-a mişcat rapid pentru a umple orice gol creat după retragerea grupului jihadist Statul Islamic.

În plus, Netanyahu se va referi şi la problema palestiniană, susţinând că Israelul vrea să se adreseze palestinienilor, este pregătit şi doreşte să negocieze cu ei fără nicio precondiţie.

Preşedintele american Trump va lua de asemenea cuvântul în cadrul reuniunii ONU şi va încerca să recruteze state membre care să se alăture eforturilor SUA împotriva programelor de arme nucleare şi rachete balistice ale Coreei de Nord şi a ameninţării nucleare iraniene.