Nave de luptă iraniene ajung în Yemen. Cresc şansele unui război în Golf

Portavionul american USS Theodore Roosevelt se îndreaptă spre Golful Aden, 13 aprilie 2015.
Portavionul american USS Theodore Roosevelt se îndreaptă spre Golful Aden, 13 aprilie 2015. (Captură Foto)

Conform oficialilor militari iranieni o flotă de nave aparţinând Teheranului a ajuns miercuri în apropiere de coasta sudică a Yemenului, o mişcare care va amplifica tensiunea provocată de un conflict care pare a se materializa tot mai mult între SUA şi Iran în această regiune, arată Washington Free Beacon.

La doar câteva zile după ce Statele Unite au anunţat că îşi vor trimite propriile nave de luptă - printre care şi un portavion - către Yemen pentru a împiedica Iranul să furnizeze arme rebelilor yemeniţi Houthi, o flotilă de distrugătoare iraniene a ancorat în aceeaşi zonă.

Mişcările militare ale Iranului probabil vor amplifica tensiunile dintre cele două ţări, din moment ce ambele urmăresc să susţină taberele opozante care se luptă în prezent în Yemen.

O flotă iraniană, incluzând un distrugător şi un port-elicopter, au sosit miercuri în apele din sudul Yemenului, conform mass mediei iraniene controlate de stat.

Navele de luptă vor “proteja cargoboturile şi tancurile petroliere împotriva piraţilor”, conform agenţiei iraniene de ştiri Fars News Agency.

Statele Unite şi alte ţări din zonă se tem că Iranul foloseşte aceste cargoboturi pentru a livra arme şi alte echipamente letale forţelor de opoziţie din Yemen.

“Această prezenţă [a navelor iraniene] continuă în apele libere, incluzând Golful Aden, pentru a se putea lupta împotriva pirateriei, în conformitate cu un plan care a fost trasat la cererea Organizaţiei Maritime Internaţionale, şi nimeni nu poate avertiza navele de luptă iraniene [să plece din zonă], şi acest lucru încă nu s-a întâmplat”, a declarat în weekend contraamiralul marinei iraniene Habibollah Sayyari, fiind citat de presa iraniană.

Navele de luptă iraniene vor rămâne în zonă timp de cel puţin 3 luni, conform agenţiei de ştiri Fars. În acelaşi timp, Sayyari a declarat: “Sperăm că securitatea va fi stabilită în Golful Aden cu ajutorul tuturor ţărilor.”

“Nu este nevoie ca flotila noastră de nave de luptă să ancoreze în Yemen, dar avem o prezenţă puternică în Golful Aden şi în prezent, flota 34 a fost trimisă de asemenea în regiune”, a declarat Sayyari, adăugând că Iranul nu va fi forţat de ameninţările Arabiei Saudite şi ale altor ţări să părăsească regiunea, conform Washington Free Beacon.

“Nu vom permite altor state să ne ameninţe sau să ne avertizeze, din moment ce putem fi prezenţi în apele internaţionale libere conform legilor internaţionale”, a mai declarat Sayyari. “Nu am intrat în apele teritoriale ale vreunei ţări fără permisiune.”

În acelaşi timp, prezenţa militară a Statelor Unite în regiune reprezintă un indiciu în privinţa “opţiunilor” pe care le are în vedere marina americană în cazul în care Iranul va fi prins livrând arme rebelilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.