NATO va oferi, în continuare, asistenţa necesară promovării reformelor în Moldova

Viceprim-ministrul, Andrei Galbur a confirmat dnei Rose Gottemoeller, disponibilitatea autorităţilor RM pentru deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, apreciind implementarea proiectelor naţionale cu sprijinul Alianţei.
Andrei Galbur şi Rose Gottemoeller în cadrul intrevederii de la Conferinţa de securitate de la Munchen.
Andrei Galbur şi Rose Gottemoeller în cadrul intrevederii de la Conferinţa de securitate de la Munchen. (mfa.gov.md)

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a avut o întrevedere la München cu secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller, în care s-a referit la priorităţile agendei de cooperare Republica Moldova-NATO în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP). Acesta a subliniat determinarea autorităţilor moldoveneşti de a continua procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare naţională, în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate, fiind urmărit scopul consolidării securităţii naţionale şi a cetăţenilor Republicii Moldova, cu respectarea principiului de neutralitate a ţării.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat disponibilitatea autorităţilor RM pentru deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, reprezentanţă în cadrul căreia vor activa experţi civili din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova şi care va facilita cooperarea pe linie bilaterală, inclusiv, implementarea proiectelor cu sprijinul Alianţei.

Ministrul a exprimat mulţumiri pentru asistenţa acordată Republicii Moldova în instruirea în jur de 2 mii de experţi naţionali în domeniile combaterii corupţiei, apărării, securităţii frontierelor, planificare în situaţii de urgenţă, etc.

Secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller a accentuat susţinerea fermă a Alianţei Nord-Atlantice pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, respectul pentru neutralitatea ţării. Reprezentantul NATO a menţionat disponibilitatea Alianţei de a oferi, în continuare, expertiza şi asistenţa necesară în promovarea acestor reforme.

Menţionăm că după vizita la Bruxelles unde Igor Dodon ar fi fost mai rezervat, reiterând doar că ar fi inoportun un oficiu NATO la Chişinău, la întoarcere, şeful statului a declarat că deschiderea oficiului Alianţei la Chişinău nu este binevenită pentru cetăţenii Republicii Moldova şi chiar a atenţionat autorităţile să nu se grăbească. Dacă se vor grăbi cu deschiderea oficiului, peste un an, după alegerile parlamentare se va ajunge în situaţia când oficiul va fi închis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe