NATO cere scuze Turciei pentru vizarea lui Erdogan şi Ataturk într-un exerciţiu militar

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Liderul fondator al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au fost listaţi ca ţinte inamice într-un exerciţiu militar comun al NATO. Alianţa şi-a cerut scuze pentru greşeală şi a dat vina pe un subaltern.

NATO şi-a cerut scuze vineri pentru că a folosit numele celor două figuri politice turce pentru a desemna ţinte inamice într-un exerciţiu militar desfăşurat pe calculator.

Adresându-se vineri membrilor partidului său de guvernământ AKP (Justiţie şi Dezvoltare), Erdogan a criticat incidentul şi a declarat: „Ieri, a avut loc un incident în Norvegia, unde au afişat un fel de "diagramă a inamicilor" care includea poza lui Ataturk şi numele meu. Acestea sunt ţintele”.

Erdogan a adăugat că, în semn de protest, a decis să retragă toţi cei 40 de soldaţi turci implicaţi în acel exerciţiu.

Website-ul NATO descrie exerciţiul Trident Javelin din Stavanger, sudul Norvegiei, drept un „exerciţiu asistat de calculator, fără soldaţi la sol” şi care urmăreşte să îmbunătăţească structurile de comandă pentru operaţiunile majore. Exerciţiul a fost organizat de Centrul Comun multinaţional pentru Război, care este condus de generalul-maior polonez Andrzej Reudowicz.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri: „Prezint scuzele mele pentru ofensa provocată. Incidentele au fost cauzate de un subaltern şi nu reflectă opiniile NATO. Turcia este un aliat apreciat al NATO, care are contribuţii importante la securitatea Alianţei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe