Năsui: Avem un stat scump care nu ne oferă nimic. De ce ar investi cineva la noi?

Mai toate ţările cu care suntem în competiţie în atragerea de investiţii străine au impozitele mai mici decât noi, atrage atenţia Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

În această săptămâna a fost publicat un studiu al uneia dintre cele mai cunoscute firme de audit, Deloitte, despre mediul de afaceri din România faţă de principalele ţări cu care ne comparăm din jurul nostru. Acest studiu arată că impozitarea în România este mai mare decât în ţările din jurul nostru, condiţii în care nu este de mirare că investitorii nu vin şi, drept consecinţă, forţa de muncă ne pleacă pe capete, atrage atenţia deputatul USR Claudiu Năsui.

Practic, potrivit deputatului, avem un stat mare care ne omoară potenţialul.

Redăm postarea lui Năsui:

Avem un stat scump care nu ne oferă nimic. De ce ar investi cineva la noi?

Săptămâna aceasta a apărut un studiu al uneia dintre cele mai cunoscute firme de audit, Deloitte, despre mediul de afaceri din România faţă de principalele ţări cu care ne comparăm din jurul nostru.

Unul dintre motivele principale pentru care ne pleacă forţa de muncă pe capete este că oportunităţile de angajare sunt mult mai bune în alte ţări. Dar de ce sunt mai bune în alte ţări? De ce funcţionează economiile lor mai bine decât a noastră? Cel mai evident motiv este că acele alte ţări au beneficiat de investiţii mai mari decât România. La noi doparea creşterii s-a făcut prin consum pe termen scurt. Dar asta nu ne rezolvă toată dilema. De ce s-au dus investiţiile la ei şi nu la noi? Ce au avut ţările din jurul nostru, cu care ne comparăm, şi noi nu?

Studiul Deloitte ne arată că impozitarea în România este mai mare decât în ţările din jurul nostru. Şi aici nici măcar nu vorbim de impozitarea pe muncă, care în România este foarte ridicată (pentru fiecare leu cu care cineva este plătit „la alb” trebuie să mai dăm statului încă 0.75 de lei). Vorbim de impozitarea companiilor româneşti.

Mai toate ţările cu care suntem în competiţie în atragerea de investiţii străine au impozitele mai mici decât noi: Lituania 15%, Polonia 15% (firme noi sau mici), Bulgaria 10%, Ungaria 9%. Până când şi ţările care au impozite mai mari, le-au scăzut de-a lungul timpului pentru a ajuta economia (Croaţia şi Slovacia şi-au redus impozitele în 2017). Şi aici, atenţie nu vorbim despre SUA care şi-a redus impozitul la 21%. Vorbim despre ţările din vecinătatea noastră. Cele cu care concurăm în atragerea de investiţii.

Puneţi-vă în situaţia unui investitor potenţial care are de ales unde să-şi investească capitalul. Puteţi să alegeţi o ţară cu impozite mari şi care nu vă oferă mare lucru, sau alte ţări cu impozite mici care vă oferă mai multe. Ce alegeţi? Sunt banii dumneavoastră. O ţară cu o infrastructură precară, cu fiscalitate haotică şi impredictibilă, cu birocraţie infernală, cu finanţe publice dezechilibrate care prevestesc creşteri viitoare de taxe şi impozit pe profit de 16%? Sau ţări cum sunt cele din jurul nostru care vă oferă şi infrastructură şi predictibilitate şi impozite mai mici?

Avem un stat mare care ne omoară potenţialul. Dacă ne dorim un proiect de ţară, să fie acel proiect să devenim cea mai prietenoasă ţară din Uniunea Europeană pentru antreprenoriat. Doar o economie prosperă, care încurajează acumularea de capital poate face tinerii nu doar să nu mai plece din ţară, ci şi să se întoarcă să creeze valoare în România. Nu ne putem aştepta să fim fruntaşi în impozitare şi să ne aşteptăm să vină investitorii la noi. #IubesteRomania#IubesteLibertatea scrie, pe Facebook deputatul USR.