Muzica pentru suflet

Probabil ati auzit despre experimentele cu apa, conduse de savantul japonez Masaru Emoto, in care cristalele inghetate de apa luau o forma anumita de la interactiunea cu diferite lucruri - cuvinte, imagini, muzica. Cand apa "asculta" muzica clasica, la inghetarea ei, cristalele dobandeau o forma gratioasa si foarte frumoasa. Cat de minunat, apa e vie, ea intelege! Apa reprezinta o mare parte a corpului nostru, deci imaginati-va ce se intampla atunci cand ascultam muzica clasica.

Muzica in greaca, Μουσική de la grecescul μούσα - muza - este o forma de arta, al carui material artistic este sunetul, organizat intr-un mod deosebit in timp.

Cand ascultam muzica clasica, ne innobilam. Asemeni unui invelis impropriu care se dizolva ne adancim intr-o lume imuabila, perfecta, in care natura noastra adevarata se manifesta. Muzica clasica are intr-adevar un efect de curatare, noi devenim mai buni, mai binevoitori. Ascultati " Sonata Lunii" de Ludwig Van Beethoven, "Oda bucuriei", Simfonia nr. 40 sau "Patru anotimpuri " de Mozart.

Astazi o multime de lucrari dezordonate si haotice se prezinta sub denumirea de "muzica", dar asta nu este o forma de arta. Disco, techno, rock, rap si chiar jazz si blues, pot fi considerate ca structuri muzicale degenerate. Efectuat in Japonia, experimentul a aratat ca la mamele care alapteaza si asculta muzica clasica, cantitatea de lapte a crescut cu 2-10%, in timp ce la cele care asculta jazz si pop, laptele s-a redus cu 20-50%.

Ce inseamna muzica adevarata? O muzica frumoasa, ca si orice manifestare de frumusete, trebuie sa fie armonioasa, sa aiba forma si structura. Multe din asa-numitele "lucrari" contemporane nu au nici o structura, acestea nu sunt armonioase si poarta adesea un caracter puternic negativ. Atunci cand asculta aceasta "muzica", oamenii incep sa tipe, sa fie cruzi si devin supraexcitati.

Muzica frumoasa si corecta afecteaza ascultatorul la nivel spiritual, ea poate linisti, energiza, inspira si inalta. Muzica adecvata nu este neaparat linistita si inceata, poate fi si foarte energica. Ascultati cum canta la pian Valentina Lisitsa.

Muzica rafineaza manierele

Exista diferite directii in muzica, exista muzica vestica si estica, si fiecare are propria scoala. De exemplu, in muzica indiana clasica exista un curent numit Raga. Raga in sanscrita inseamna „culoare, starea de spirit”. Armoniile muzicale folosite in muzica clasica indiana, sunt compuse dintr-o serie de cinci sau mai multe note, din care se compune melodia. Traditional Raga se ataseaza de diferite anotimpuri sau de ora zilei. Pe langa termenul masculin "raga" este folosit si cel feminin "ragini". In cazul in care cititorul nu este familiarizat cu aceasta tendinta, va recomandam sa ascultati lucrarile unui artist de renume mondial Hariprasad Chaurasia. Muzica orientala are un aspect meditativ, dat fiind ca budismul are radacini adanci aici.

Aristotel a spus: "Muzica rafineaza manierele" si "Muzica poate avea o anumita influenta asupra aspectului etic al sufletului, si datorita acestor proprietati ar trebui sa fie inclusa printre subiecte de educatie a tinerilor".

Muzica clasica ne face mai frumosi.