Muzeul Naţional de Istorie celebrează 45 de ani de la inaugurare. 4 zile de evenimente

Muzeul Naţional de Istorie al României (MNIR)
Muzeul Naţional de Istorie al României (MNIR) (bucurestifm.ro)

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) celebrează 45 de ani de când funcţionează. Fostul Palat al Poştelor organizează în perioada 8-12 mai 2017, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, Bucureşti, o serie de evenimente şi oferă acces gratuit vizitatorilor în aceste zile.

Muzeul Naţional de Istorie a României, înfiinţat în 1970 şi inaugurat în anul 1972, este una dintre instituţiile reprezentative ale culturii româneşti. Muzeul este adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, construită între anii 1894-1899, pe baza planurilor arhitectului Alexandru Săvulescu.

Manifestările dedicate aniversării debutează luni, 8 mai, cu deschiderea oficială la care vor participa reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din România, oficiali, parteneri, susţinători şi colaboratori apropiaţi ai instituţiei. Cu această ocazie va fi inaugurată expoziţia MNIR 45 care prezintă istoricul Palatului Poştelor - clădirea-simbol a Bucureştilor - , constituirea, evoluţia şi colecţiile muzeului, publicaţiile proprii, proiectele virtuale şi planurile de viitor. Un recital de muzică clasică va fi susţinut, la sfârşit de elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, potrivit unui comunicat remis MNIR.

Ziua de 9 mai este dedicată specialiştilor muzeului. În prima parte a zilei, seniorii, cei care şi-au adus o contribuţie la dezvoltarea şi afirmarea Muzeului Naţional de Istorie a României, vor face o scurtă trecere în revistă a carierei lor ştiinţifice, precum şi a experienţelor avute în cadrul MNIR. În partea a doua, vor avea loc prezentări ale secţiilor de specialitate. La ora 18:00 va avea loc vernisajul expoziţiei Sarmizegetusa - începuturile Daciei romane, proiect expoziţional ce aduce în atenţia publicului şi a specialiştilor date ştiinţifice şi bunuri culturale de primă importanţă rezultate prin săpăturile arheologice de dată recentă realizate în cuprinsul acestui valoros oraş antic.

Miercuri, 10 mai, începând cu ora 11:00, vor avea loc proiecţii de filme, reportaje şi documentare, având ca subiect Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Socialiste România, realizate în epocă de Televiziunea Română, precizează comunicatul. Materialele au fost oferite de către Arhiva Media a TVR.

În data de 11 mai
, ora 11:00, se va desfăşura conferinţa de presă MNIR 45, urmată de ceremonia de acordare a premiilor MNIR pentru mass-media, în cadrul căreia vor fi oferite diplome aniversare jurnaliştilor care şi-au adus contribuţia la promovarea activităţilor organizate de muzeu. În aceeaşi zi, la ora 16:30, va avea loc, în prezenţa Procurorului General al României, Augustin Lazăr, o nouă proiecţie a filmului The Hunt for Transylvanian Gold.

Aniversarea continuă vineri, 12 mai, cu ateliere educative şi de creaţie, care valorifică patrimoniul muzeului. Începând cu ora 11:00, copiii vor afla povestea Gânditorului de la Cernavodă, la ora 13:00 vor avea ocazia să descopere tainele numismaticii, iar la ora 15:00 vor asista la o prezentare de arme din colecţiile muzeului. La ora 17:00 vor fi prezentate filmele documentare realizate de studenţii UNATC în cadrul proiectului MNIR - Expoziţiile şi oamenii.

Accesul publicului la activităţile aniversare din zilele de miercuri, joi şi vineri (10-12 mai) este gratuit. De asemenea, până la data de 14 mai 2017, Muzeul Naţional de Istorie a României poate fi vizitat în mod gratuit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură