Mungiu: La genul de filme pe care le fac, nu am aşteptări prea mari la Oscar

Regizorul român Cristian Mungiu.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
08.12.2012

Într-un interviu acordat recent publicaţiei americane "The New York Times", regizorul român Cristian Mungiu a declarat că nu are "aşteptări prea mari la Oscar", din cauza genului de filme pe care le face.

Numele regizorului Cristian Mungiu este strâns legat de istoria premiilor Oscar, decernate de Academia de film americană, deşi cineastul român nu a câştigat deocamdată acest premiu, potrivit jurnalistului Larry Rohter de la "The New York Times".

Pelicula "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizată de Cristian Mungiu, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre, care câştigase cu un an înainte prestigiosul trofeu Palme d'Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerată în 2008 unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria "Cel mai bun film străin", dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americană şi nu a fost nominalizat.

Această scăpare a dus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările la secţiunea "Cel mai bun film străin" să nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de către un comitet special de cineaşti, potrivit nytimes.com.

Mungiu (44 de ani), se află din nou în acest an în cursa pentru Oscar, cu noul său film, "După dealuri", care a impresionat din nou la Cannes, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiul pentru interpretare, acordat ex aequo actriţelor principale, Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

Filmul "După dealuri" este propunerea României la Oscar, la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină.

Pelicula regizată de Cristian Mungiu a fost prezentată în toamna acestui an inclusiv la prestigiosul New York Film Festival.

Miercuri seară, filmul "După dealuri" a fost proiectat în cadrul galei de închidere a festivalului "Making Waves: New Romanian Cinema", organizat la Lincoln Center, din New York.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor