Muncitorii de la Arcelor Mittal: "Guvernul nu vrea să construiască gazoductul BRUA cu materiale din România"

Câteva sute de muncitori de la Arcelor Mittal Galaţi au pichetat sediul Guvernului, revoltaţi că nu sunt sprijiniţi de stat pentru a livra ţevile necesare realizării gazoductului BRUA, la licitaţie fiind primite doar firme din Rusia şi Turcia.
(Captură Foto)

Sute de membri ai Sindicatului Ţevi Sudate Arcelor Mittal Galaţi, din cadrul Federaţiei Metarom, au pichetat marţi sediul Guvernului, indignaţi de faptul că la licitaţia pentru construcţia gazoductului BRUA au fost acceptate doar firme din Rusia şi Turcia, relatează Agerpres.

"Noi astăzi protestăm faţă de proiectul BRUA. Cred că nu foarte multă lume din ţară ştie ce înseamnă proiectul BRUA, noi le spunem că acest proiect este sponsorizat prin bani europeni şi bani publici din România, este o variantă de ocolire a teritoriului rusesc, cu gaze aduse din Kazahstan. Noi protestăm astăzi deoarece la licitaţia pentru construcţia de ţevi au fost acceptate doar firme din Turcia şi Rusia, ceea ce nu este normal. Banii europeni şi fondurile noastre publice se duc în altă parte în afară de România, unde legile europene spun clar că acest contract trebuie atribuit unităţii noastre deoarece cel puţin 50% vor fi cu bani din Europa şi producţie europeană şi restul să fie non-europeană, iar noi, întreprinderea noastră, este capabilă să producă această conductă de 550 de kilometri", a declarat pentru Agerpres, preşedintele sindicatului, Ioviţă Lungu.

Lungu a mai precizat că sindicatul a deschis un proces împotriva Transgaz.

"Guvernul nu vrea să construiască acest gazoduct, BRUA, cu materiale din România. Cineva din Guvern are interes să aducă materiale de proastă calitate din China. Materialele noastre, făcute la Galaţi, sunt cele mai bune. Vom protesta până când vom fi auziţi şi se va respecta ce solicităm", a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Munteanu, sindicalist.

Reamintim că Transgaz va primi de la Comisia Europeană 179 de milioane de euro pentru acest proiect. Noul gazoduct ar fi urmat să aibă o lungime totală de 550 de kilometri, iar lucrările la BRUA ar urma să înceapă, potrivit ministrului Energiei, la finele acestui an. Conducta va fi funcţională în 2020, când ExxonMobil şi OMV Petrom vor începe extracţia gazelor naturale din Marea Neagră.