Moscova: Comunişti ruşi atacă deputaţi din cauza unei statui dedicate lui Lenin

Statuie a lui Lenin
Statuie a lui Lenin (Captură Imagine)

O bătaie a izbucnit în Moscova în această săptămână între membri ai Partidului Comunist din Rusia şi politicieni municipali din cauza unei propuneri pentru mutarea unei statui a fostului lider bolşevic Vladimir Lenin.

Maxim Suraikin, candidat prezidenţial din partea comuniştilor, i-a coordonat pe susţinătorii săi să atace membri ai consiliului local care se întâlneau la Moscova pentru a discuta dacă problema mutării statuii ar trebui să fie supusă unui referendum. La începutul acestei săptămâni, o bătaie cu pumnii a izbucnit din cauza unui alt fost lider sovietic – Iosif Stalin – între doi jurnalişti ruşi în timpul unei emisiuni radio transmise în direct.

“A fost o întâlnire special programată, nu am invitat pe nimeni şi am fost surprinşi că s-a adunat o gloată mare de oameni”, a declarat Dmitri Maksimov, membru al consiliului local, fiind citat de portalul de ştiri RBC.

Maksimov a înregistrat o plângere la poliţie după ce a fost rănit la cap în timpul incidentului. Liderul comunist Suraikin a negat că l-a atacat pe deputat şi a acuzat autorităţile locale că “încearcă să insulte întregul trecut sovietic”.

“În Ucraina, totul a început cu demolarea statuilor lui Lenin şi s-a terminat cu regimul [controversatului naţionalist ucrainean Stepan] Bandera. Din acest motiv, reacţionăm atât de puternic la aceste iniţiative”, a afirmat Suraikin pentru RBC.

Imaginile difuzate la televiziunea de stat l-au surprins pe Suraikin gesticulând înspre oficialii care stăteau pe scaunele lor, înainte să izbucnească o încăierare în cadrul căreia cel puţin o femeie în vârstă a fost trântită jos.

Andrei Morev, şeful consiliului Iakimanka, unde a avut loc incidentul, a justificat întâlnirea.

“Lenin este considerat lider de unii şi măcelar de alţii […] Din aceste motive, am dori să auzim opinia localnicilor”, a declarat el canalului de televiziune de stat Rossia-24.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe