Moon Jae-in susţine că Phenianul încă este dedicat summitului cu SUA

Liderul sud-coreean a declarat reporterilor că omologul său din Nord, Kim Jong-un, este în continuare dedicat “denuclearizării complete”. Anunţul a fost făcută după o întâlnire surpriză între cele două Corei.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat duminică faptul că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un încă intenţionează să participe la summitul cu preşedintele american Donald Trump, deşi acesta a anunţat anularea întâlnirii în urmă cu câteva zile.

“Preşedintele Kim şi cu mine am căzut de acord că summitul din 12 iunie ar trebui să aibă succes, iar preocuparea noastră pentru denuclearizarea peninsulei Coreene şi obţinerea unui regim de pace permanent nu ar trebui să fie oprită”, a declarat Moon la o conferinţă de presă în Seul, potrivit Deutsche Welle.

Remarcile au fost făcute după o întâlnire surpriză între preşedinţii Moon şi Kim, ce a avut loc sâmbătă în satul de armistiţiu Panmunjom, situat la graniţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud.

O declaraţie difuzată de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a confirmat afirmaţiile preşedintelui Moon. KCNA a precizat că dictatorul Kim şi-a exprimat “dorinţa fermă” privind posibilitatea unei întâlniri cu Trump la summitul din iunie.

Moon a declarat că omologul său nord-coreean vede summitul din Singapore ca o oportunitate importantă pentru a pune capăt unei confruntări vechi de câteva decenii.

Răspunzând întrebărilor reporterilor privind summitul, Trump a declarat că procesul avansează.

“Avem în vedere [summitul din] 12 iunie din Singapore. Acel lucru nu s-a schimbat”, a adăugat Trump, sâmbătă, la Casa Albă.

Declaraţia de sâmbătă a fost făcută după ce, joi, liderul american a anulat pe neaşteptate summitul, printr-o scrisoare adresată lui Kim Jong-un, invocând “ostilitatea deschisă” a Coreei de Nord ca motiv pentru decizia sa. Dar de atunci, preşedintele sud-coreean a contactat cele două părţi pentru ca summitul să nu fie anulat.

“Kim nu este convins că poate avea într-adevăr încredere promisiunea SUA de a pune capăt relaţiilor ostile (cu Coreea de Nord) şi de a furniza o garanţie privind securitatea în cazul în care acceptă denuclearizarea”, a precizat Moon după întâlnirea de sâmbătă cu dictatorul nord-coreean.

Principala cerinţă a administraţiei Trump pentru Coreea de Nord este de a închide programul de arme nucleare – în întregime şi ireversibil.

Moon a mai declarat că preşedintele nord-coreean este dedicat denuclearizării “complete”, însă a recunoscut că Phenianul şi Washingtonul ar putea avea aşteptări diferite cu privire la ceea ce înseamnă procesul denuclearizării.

Preşedintele sud-coreean a cerut ambelor părţi să participe la discuţii de lucru care ar putea ajuta la soluţionarea unor neînţelegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe