Monsanto neagă acuzaţiile că ar fi responsabilă pentru răspândirea virusului Zika

Compania Monsanto a negat acuzaţiile că ar fi responsabilă pentru răspândirea virusului Zika, care este asociat cu numărul mare de cazuri de microcefalie la copii, înregistrate în special în Brazilia.
Un muncitor stropeşte cu pesticide împotriva ţânţarilor în cartierul Butanta din Sao Paulo, Brazilia, 29 ianuarie 2016.
Un muncitor stropeşte cu pesticide împotriva ţânţarilor în cartierul Butanta din Sao Paulo, Brazilia, 29 ianuarie 2016. (Victor Moriyama/Getty Images)

Gigantul în biotehnologie a emis o declaraţie după ce au fost lansate pe Internet acuzaţii privind răspândirea virusului Zika.

Una dintre acuzaţii provine de la grupul de doctori argentinieni Physicians in the Crop-Sprayed Towns, care a publicat un raport la începutul acestei luni susţinând că majoritatea cazurilor de infecţie cu virusul Zika a avut loc în statele braziliene unde a fost descoperită substanţa chimică Pyriproxyfen în apa potabilă. Pyriproxyfen este ingredientul activ al SumiLarv, care a fost introdus în apa potabilă pentru a reduce populaţiile de ţânţari.

Un alt avertisment a venit din partea grupului brazilian de doctori Abrasco, care a sugerat în această lună o posibilă legătură între virus şi substanţele chimice.

În acelaşi timp, oficialii din statul brazilian Rio Grande do Sul au suspendat folosirea substanţei SumilLarv datorită posibilei sale legături cu virusul Zika.

“Secretarul pe probleme de sănătate din Rio Grande do Sul, Joao Gabbardo, a declarat că, în ciuda faptului că nu a fost dovedită existenţa unei relaţii între larvicid şi microcefalie, suspiciunea că ar putea exista o legătură a determinat organizaţiile să decidă suspendarea folosirii substanţei”, a raportat Fox News.

Dar Monsanto s-a distanţat de Sumitomo, filiala care produce SumiLarv şi, în acelaşi timp, a criticat acuzaţiile privind existenţa unei legături între substanţa respectivă şi Zika.

“Poate aţi văzut în articolele de pe Internet sau pe reţelele sociale informaţii eronate şi zvonuri legate de Monsanto, virusul Zika şi microcefalie”, a declarat compania.

“Nici Monsanto şi nici produsele noastre nu au nicio legătură cu virusul Zika sau microcefalia. Monsanto nu produce sau vinde Pyriproxyfen. Monsanto nu deţine compania Sumitomo. Totuşi, Sumitomo este unul dintre partenerii noştri de afaceri în domeniul protecţiei recoltelor. Glifosatul nu este în niciun caz asociat cu virusul Zika sau microcefalie. Organismele modificate genetic nu au niciun rol în răspândirea virusului Zika sau a microcefaliei”, a mai susţinut gigantul în biotehnologie.

În plus, Ministerul brazilian al Sănătăţii a publicat recent o declaraţie în care a susţinut că nu există nicio dovadă care leagă larvicidul, precum SumiLarv, de microcefalie.

Zika vs. pesticide

Mulţi experţi şi activişti pentru protecţia mediului au tras un semnal de alarmă asupra modului în care anumite substanţe chimice folosite în agricultură – precum paraquat, care a fost clasificat ca fiind “extrem de otrăvitor” de organismele americane de reglementare – care au fost interzise sau eliminate în principalele naţiuni industrializate, continuă să fie folosite extensiv în multe ţări dezvoltate, în special în Brazilia. Ele sunt folosite în special în nord-estul Braziliei, unde au fost înregistrate aproape o treime dintre cazurile de microcefalie de până acum.

În ultimii câţiva ani, Brazilia a devenit unul dintre principalii exportatori de suc de portocale, zahăr, cafea, carne de vită, carne de pasăre şi soia. Producţia ridicată a acestor produse se datorează probabil, parţial, utilizării extinse de pesticide, multe dintre ele fiind toxice pentru oameni.

Conform OMS, la nivel global există peste 3 milioane de cazuri de otrăvire cu pesticide în fiecare an şi peste 220.000 de decese, majoritatea înregistrându-se în ţările aflate în curs de dezvoltare.

Expunerea la unele pesticide poate cauza o gamă largă de probleme de sănătate precum pierderea memoriei, pierderea coordonării, efecte comportamentale şi abilităţi motorii reduse. În plus, acele pesticide ar putea cauza astm, alergii, cancer, afecţiuni hormonale, probleme de reproducere şi de dezvoltare fetală, precum microcefalie. Copiii prezintă un risc mai ridicat de expunere la pesticide datorită dimensiunilor lor mici şi a faptului că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat.

Ţinând cont de aceste efecte toxice ale pesticidelor şi de faptul că ele sunt intens folosite în regiunea nord-estică a Braziliei, nu este greşit să ne gândim că, cel puţin în unele cazuri, s-ar putea ca microcefalia să fi fost cauzată de utilizarea excesivă a pesticidelor toxice şi că aceste efecte au fost demascate de infecţia cu virusul Zika. De asemenea, nu este greşit să ne gândim că microcefalia la copii ar putea avea mai multe cauze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură