Molii modificate genetic, lansate în SUA pentru prima dată

Compania de biotehnologie Oxitec a anunţat în septembrie că a început lansarea de molii modificate genetic la Geneva, New York. Molia a fost modificată genetic pentru a produce descendenţi care vor muri înainte de a ajunge la maturitate.
Molie
Molie (.)

La nivel global, doar două tipuri de insecte modificate genetice au fost eliberate vreodată. Ţânţari modificaţi genetic (GM) au fost eliberaţi în Brazilia, Panama, Insulele Cayman şi Malaezia. Şi un vierme roz GM a fost eliberat cu circa 10 ani în urmă în Arizona. Atât ţânţarii cât şi viermii au fost de asemenea produşi de Oxitec.

Modificările genetice efectuate asupra moliei recent eliberate sunt mult mai complexe, cu toate acestea, decât cele făcute pe viermele roz - care a fost modificat pentru a străluci în scopul urmăririi lui, precum şi pentru studiu.

Molia a fost modificată genetic pentru a produce descendenţi care vor muri înainte de a ajunge la maturitate. Are un fel de "comutator de ucidere" genetic. Grupuri îngrijorate precum GeneWatch şi Centrul pentru Siguranţa Alimentară au subliniat că acest comutator de ucidere nu este 100% eficient. Unele molii GM supravieţuiesc şi se reproduc cu populaţia sălbatică, schimbând probabil populaţia sălbatică ireversibil, în mod neintenţionat.

Hrănindu-se din recolte, molia diamondback este un dăunător care, estimativ, costă agricultorii din întreaga lume aproximativ 4 miliarde USD anual, potrivit Oxitec. Speranţa oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cornell, care lucrează pentru Oxitec, este că moliile GM vor elimina moliile diamondback.

"Ar trebui să fie un efort de reducere a daunelor", a declarat Jaydee Hanson, analist senior la Centrul pentru Siguranţa Alimentelor. "Dar, ei nu au avut o politică transparentă".

Centrul pentru Siguranţa Alimentară a solicitat fără succes informaţii cu privire la studiile anterioare efectuate în laborator. Oamenii de ştiinţă de la Cornell au declarat că nu vor face public studiul complet, că l-au trimis mai întâi cercetătorilor pentru analiză. În timp ce informaţiile rămân ascunse, săptămânal vor fi eliberate 10.000 de molii.

Sesiunile de informare publică au fost făcute în grabă, a notat Hanson. El nu este sigur nici dacă autorităţile au avut toate informaţiile pe care ar trebui să le aibă pentru a evalua riscul eliberării moliilor.

Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) a anunţat pe 6 iulie că a aprobat eliberarea acestora, determinând că molia nu are un impact negativ. După aprobarea USDA, Oxitec a aşteptat aprobarea la nivel de stat. Departamentul de Conservare a Mediului din New York (DEC) a decis că molia nu este în atribuţiile autorităţii de reglementare şi că Universitatea Cornell şi Oxitec nu au nevoie de un permis eliberat de DEC.

Organizaţiile de agricultură ecologică se tem că toate larvele moarte rămase pe culturi, după ce "comutatorul de ucidere" va acţiona, vor compromite certificarea ecologică. Larvele pot încă mânca plantele, deci chiar dacă populaţia va scădea în cele din urmă aşa cum se speră, creşterea iniţială a populaţiei moliilor - prin eliberarea a 10.000 de insecte pe săptămână - ar putea afecta câmpurile fermierilor.

Aceste încercări iniţiale se află într-o zonă limitată, iar culturile implicate trebuie să fie arse, nu vândute pentru consum. Dar preocuparea este că odată eliberate, ele nu pot fi limitate pe terenurile de cercetare.

Experienţa cu ţânţarii modificaţi genetic

Ţânţarii modificaţi genetic eliberaţi în alte ţări de Oxitec au un comutator de ucidere asemănător cu cel al moliilor. Eficacitatea eliberării acestor ţânţari modificaţi genetic pentru a reduce transmiterea bolilor precum malaria a fost pusă la îndoială. GeneWatch a publicat un raport pe 4 septembrie privind proiectele de ţânţari ale Oxitec din Insulele Cayman.

În timp ce Oxitec a raportat o scădere cu 79 la sută a populaţiei de ţânţari acolo, GeneWatch a remarcat faptul că o scădere a avut loc doar în sezonul uscat, atunci când numărul lor scade oricum. GeneWatch a spus că studiile Oxitec nu arată dacă scăderea populaţiei a continuat în sezonul umed.

Mai degrabă decât suprimarea populaţiei prin eliberarea de ţânţari GM de sex masculin, datele Oxitec proprii au arătat creşteri în numărul de ţânţari de sex feminin (care pot transmite bolii), în zonele de eliberare. GeneWatch a speculat că aceste creşteri ar putea fi cauzate de eliberarea neintenţionată a ţânţarilor modificaţi genetic feminini sau din cauza ţânţarilor sălbatici care se adună pentru a se împerechea cu ţânţarii de sex masculin eliberaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură