Mogherini laudă Cuba comunistă şi perioada Obama în timpul unei vizite în Havana. Ignoră încălcarea drepturilor omului

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini. (John Thys/AFP/Getty Images)

Liderul grupului liberal în Parlamentul European a criticat-o pe Federica Mogherini pentru că a eşuat să ridice problema drepturilor omului în timpul unei vizite în Cuba comunistă.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a folosit vizita pentru a se lăuda că UE este acum cel mai important partener comercial al Cubei. În timpul călătoriei sale, Mogherini s-a întâlnit de asemenea cu dictatorul Raul Castro.

Totodată, ea a făcut o aluzie subtilă la preşedintele american Donald Trump, afirmând că UE va continua apropierea de Cuba iniţiată de fostul preşedinte Barack Obama “indiferent de schimbările în politica Washingtonului”.

“Aproximativ 900 de detenţii arbitrare se efectuează lunar în Cuba împotriva criticilor guvernului”, a declarat Guy Verhofstadt, federalist şi europarlamentar anti-Brexit, care anterior a ocupat funcţia de premier al Belgiei. În prezent, el conduce Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) în Parlamentul European.

“Federica Mogherini tocmai a vizitat insula dar nu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile sau ai opoziţiei politice. Ce oportunitate ratată şi ce strategie slabă şi regretabilă!”, a adăugat el.

Mogherini a sosit în Cuba miercurea trecută, cu scopul de a întări legăturile acesteia cu Uniunea Europeană.

Bruxelles-ul a precizat într-o declaraţie că vizita lui Mogherini “confirmă puternica relaţia dintre UE şi Cuba”, adăugând că Mogherini va promova o “implementare comună ambiţioasă şi rapidă a Acordului de Cooperare şi Dialog Politic”.

“Eram în vizită aici cu doar câteva zile înaintea vizitei preşedintelui Obama şi îmi amintesc că la acea vreme se discuta intens despre întărirea relaţiilor Cubei cu Uniunea European şi Statele Unite”, a afirmat Mogherini pentru Reuters când a fost întrebată în legătură cu poziţia lui Trump privind relaţiile dintre SUA şi Cuba.

“Indiferent de schimbările în politica Washingtonului, mesajul pe care îl aduc aici este acela că prietenia şi relaţia cu UE se vor menţine. Sunt solide, stabile şi de încredere”, a mai afirmat Mogherini.

În condiţiile deteriorării relaţiilor dintre SUA şi Cuba, Uniunea Europeană a suspendat toate sancţiunile împotriva insulei şi a deschis comerţul cu aceasta în decembrie 2016.