Moda, romantism si eleganta: remember Audrey Hepburn

Audrey Hepburn
Audrey Hepburn (Wikipedia public domain)

In 1957, creatorul de moda Christian Dior se stinge brusc din viata, lasandu-si imperiul pe mana unui asistent in varsta de 21 de ani, pe nume Yves Saint Laurent. Acesta introduce o serie de inovatii in moda feminina, ceea ce il propulseaza ca trend setter in urmatorii ani. Saint Laurent experimenteaza stiluri si materiale noi, aducand in voga silueta tubulara si imaginile glamour. Alti designeri cu influenta in aceasta perioada au fost Hubert Givenchy, Claire McCardell si Bonnie Cashin. Idealul elegantei feminine este reprezentat la acea vreme de actrita Audrey Hepburn si de Jacqueline Kennedy.

Audrey Hepburn, un look in intregime original

Audrey Hepburn (nascuta Audrey Kathleen Ruston 4 mai 1929, Bruxelles, Belgia – 20 ianuarie 1993, Elvetia) a captivat publicul cu silueta sa fina, maniere aristocrate si miscari gratioase, care reprezentau nu numai un look nou, ci si o imagine inedita a feminitatii. De asemenea, tunsoarea pixie si gatul ei de lebada completau in mod fericit orice tinuta pe care aceasta o purta. Eleganta Audrey a fost exact opusul unora dintre contemporanele sale ca Marilyn Monroe sau Elizabeth Taylor, cu atat mai mult cu cat dupa standardele anilor cincizeci, Hepburn era prea inalta si prea slaba.

Look-ul ei in intregime original, precum si hainele pe care Audrey Hepburn le imbraca ii accentuau mai degraba corpul zvelt, in loc sa creeze curbe false. Audrey a fost o combinatie captivanta de glamour si sofisticare cu inocenta si fragilitate. Ea a ramas ca o figura reprezentativa in moda anilor cincizeci si saizeci, eleganta ei fiind si azi o sursa de inspiratie pentru multe femei. La fel ca si Jacqueline Kennedy Onassis, Audrey Hepburn a adoptat un stil necomplicat, cu linii simple, alegandu-si haine ce ii subliniau fizicul inalt si subtire.

Decolteul Sabrina

Hubert Givenchy a creat tinutele cunoscutei actrite, ocupandu-se de garderoba ei pentru filme ca „Mic dejun la Tiffany” (1961), „Sarada” (1964), „Cum sa furi un milion de dolari” (1966) si altele.

Si pentru ca prima impresie conteaza, iata ce spune Givenchy despre momentul cand a cunoscut-o pe Audrey Hepburn.

„Am fost anuntat ca domnisoara Hepburn venea sa isi aleaga haine pentru noul ei film, „Sabrina”. M-am gandit ca acest lucru este fantastic. Cand usa studioului s-a deschis, in prag se afla o femeie tanara, foarte subtire, foarte inalta, cu ochi de caprioara, tunsa scurt. Audrey purta pantaloni sport, tricou, papuci si o palarie de gondolier cu panglica rosie pe care scria VENEZIA. ... Audrey avea ochi superbi si era foarte subtire... I-am spus: " Mademoiselle, mi-ar placea sa te ajut, dar am foarte putine cusatorese si tocmai lucrez la o noua colectie, nu am cand sa iti fac haine.” "Nu-i nimic”, mi-a raspuns ea," arata-mi ce ai deja in aceasta colectie.” Audrey a probat mai multe rochii si tot ce a incercat ii venea perfect. "Este ceea ce am nevoie!", a exclamat ea. Hepburn era genul de femeie care stie exact ce vrea. Isi cunostea perfect trupul, cu tot ce o punea in valoare sau o dezavantaja.

Mai tarziu am incercat sa imi adaptez schitele dupa dorintele ei. De exemplu, ea a vrut o rochie de seara fara umeri, pe care mi-a cerut sa o modific in asa fel incat sa ii ascunda golurile dintre clavicule. Ceea ce a rezultat a devenit in cele din urma un stil atat de popular incat l-am numit "decolteul Sabrina", dupa numele filmului in care Audrey Hepburn a purtat aceasta rochie."

Little Black Dress

Audrey Hepburn a fost dintotdeauna imaginea a ceea ce a ramas in istoria modei ca „little black dress”. Ea a lansat si a facut celebru acest articol vestimentar pe marele ecran, in filmul „Mic dejun la Tiffany”. Rochia neagra Givenchy purtata de Audrey in aceasta pelicula a fost vanduta in 2006 cu peste 462.000 de lire sterline, cel mai mare pret pentru o rochie dintr-un film. Femeile din toata lumea se imbraca si azi in rochie neagra la evenimente de gala, la nunti si dineuri, aducand astfel un omagiu stilului unic al lui Audrey.

Pantaloni Capri

Totodata, Audrey Hepburn a facut celebri pantalonii Capri in filme ca „Sabrina” si „Funny Face”. Acestia sunt si in prezent la moda. Indiferent de culoarea pentru care opteaza, cele care ii poarta vor arata „foarte Audrey”. In plus, a fi sic este mai simplu si mai usor ca niciodata pentru orice femeie, daca la fel ca si celebra actrita, alege sa poarte o pereche de balerini, pe care diva ii asorta la rochii, pantaloni, pantaloni Capri, etc.

Audrey Hepburn a iubit hainele feminine. Totusi, ea a stiut sa puna in evidenta si un look inspirat din tinutele masculine. Dupa „Vacanta la Roma”, pelicula ce i-a adus celebritatea, femeile de pretutindeni au copiat tunsoarea scurta, fustele ample si bogate, stranse pe talie si bluzele camasa incheiate in nasturi, a la Audrey, ce au facut furori la acea vreme. De asemenea, pardesiele elegante si posetele perfecte ii desavarseau actritei tinuta, facand-o unica si speciala.

Audrey Hepburn, un stil inca la moda

Incredibilul stil al lui Audrey Hepburn traieste si azi in femeile din toata lumea. Simplitatea, feminitatea, dar si liniile sobre, de inspiratie masculina, specifice vestimentatiei marii actrite se regasesc in colectiile unora dintre cei mai cunoscuti designeri ai zilelor noastre.

Audrey Hepburn, aceasta frumusete nascuta la Bruxelles, din tata englez si mama apartinand unei familii aristocrate olandeze, a fost si ramane una din figurile reprezentative ale timpului nostru. Poate ca farmecul ei provenea din eleganta si spiritul cu care fusese inzestrata de la natura sau poate din acel look aparte pe care i l-au dat rochia neagra si manusile lungi in "Mic dejun la Tiffany" ori foarte posibil dintr-o combinatie a celor doua.

Actrita insasi marturisea: „Look-ul meu este realizabil. Orice femeie poate arata la fel ca Audrey Hepburn daca imi adopta coafura, isi cumpara ochelari de soare mari si imbraca rochii fara maneca.”